Кметът на София Йорданка Фандъкова все още не е обивла

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова все още не е обивла
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага бивши районни кметове да влязат в бордовете на две общински фирми

Кметът на София Йорданка Фандъкова към момента не е обивла кой ще управлява новото направление в общината " Обществено строителство ".

© Юлия Лазарова В сряда в системата на Столичния общински съвет влезе предложение от представители на ГЕРБ за краткотрайното назначение на двама някогашни районни кметове от партията като членове на борда на шефовете на две основни общински сдружения - " Център за градска подвижност " (ЦГМ) и " Чистота Искър ". Два дни по-късно сканираното проекторешение мистериозно изчезна от системата, откакто от гражданската организация " Спаси София " сигнализираха за него. От пресцентъра на Столичния общински съвет пък обясниха, че сходен отчет не е бил внасян. Така си пролича стремежът на ръководещите да прикрият опита си да слагат хора от партията на управителни позиции, до момента в който в това време дават обещание бистрота, структурни промени и нови лица.

Въпреки че това е единствено предложение, което следва да бъде гласувано в четвъртък от Столичния общински съвет (СОС), изникват няколко притеснителни условия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво крие ГЕРБ

На първо място, двамата препоръчани за членове на препоръките - Димитър Дилчев и Цветомир Жеков, са някогашни районни кметове, които тази година не съумяха да завоюват втори мандат. Само преди няколко месеца Дилчев изгуби от претендента на " Демократична България " регион " Студентски ", а " Изгрев ", който преди се управляваше от Жеков, отиде в ръцете на Делян Георгиев от Българска социалистическа партия.Въпреки че след резултатите от изборите кметът на София Йорданка Фандъкова даде обещание промени и нови фрагменти в екипа си,а министър председателят Бойко Борисов даже сподели, че " към този момент става скучно от успехите на ГЕРБ ", в този момент наподобява, че някогашните районни кметове са съумели да си обезпечат отначало места в ръководството.
Според " Спаси София " другата притеснителна нотка е, че проекторешението е маркирано като изключително. Което пък значи, че няма да се разисква авансово с общинските съветници на комисии, а ще бъде препоръчано за гласоподаване чак на съвещанието на 19 декември. Съвсем скоро Фандъкова направи съвсем същата маневра, когато даде обещание, че до края на тази седмица ще разгласи кой ще бъде отпред на новото направление " Обществено строителство ", само че това по този начин и не се случи. Най-вероятно предлагането ще бъде оповестено още веднъж в четвъртък, когато няма да има място за диспути.

Запазените столове

От отчета, който ни изпратиха " Спаси София ", излиза наяве, че съветниците Николай Стойнев и Георги Георгиев от ГЕРБ оферират някогашният кмет на " Изгрев " Цветомир Жеков да стане краткотраен член на Съвета на шефовете на " Чистота Искър " - общинската компания, която превъзлага почистването на три столични квартала на компания на предприемача Румен Гайтански-Вълка. През лятото стана ясно, че това става посредством контракти за наем на техника с " Грийн Партнърс " АД, с които се заобикаля закона. От финансовия доклад на общинското сдружение също си проличава, че аутсорсва бизнеса на Вълка - компанията е получила малко над 11 млн. лева през 2018 г за почистването на " Люлин ", " Красна поляна " и " Красно село ", а в същото време разноските " за външни услуги " са били 12 млн. лева

На тазгодишния търг обаче стана ясно, че " Чистота Искър " е решила да свие активността си по сметопочистване единствено до един регион - " Красна поляна ", а за останалите два, които са в настоящия ѝ лист, аплайват притежаваната от Гайтански " Зауба " и австрийската ЗМБГ.

По време на мандата си (2015-2019 г.) Жеков като кмет на регион " Изгрев " ще бъде запомнен главно с митинги на жителите на " Дианабад " и " Изгрев " против застрояването в кварталите, свързани с близката до ГЕРБ " Артекс ". Една от най-честите рецензии към ЦГМ е, че събира доста средства от паркирали коли, само че в това време не ги влага в градежа на паркинги.
Димитър Дилчев, който през предишните четири години отговаряше за регион " Студентски’, пък се подготвя да стане член на борда на транспортното сдружение Център за градска подвижност. Като причина за краткотрайното му назначение в отчета е посочено освобождението на някогашния шеф Христиан Петров, който реши тази година да бъде общински консултант от групата на ГЕРБ-СДС. В същото време на предходното си съвещание СОС назначи за нов краткотраен шеф Румяна Милова, която дълги години дава отговор за дирекция " Паркиране и гаражи ".

Това предизвика и гореща полемика сред съветниците за вярното действие на сдружението, като Борис Бонев от " Спаси София " изиска върху него още веднъж да бъде предоставен самостоятелен одит.

Ако предлагането бъде признато, двамата някогашни районни кметове ще извършват краткотрайно тези функционалности, до момента в който не се свика комисия, която да провежда процедура за избор на новите членове на бордовете. написа в отчета. Иначе причини за какво управлвяващите са се спрели точно на тях липсват, а като единствена причина за това решение е посочено, че " препоръките са с повърхностен състав и това е под законовия най-малко за взимане на решения ". В същото време даже когато бъдат определени публично непрекъснатите членове на борда, на пречи изпълнителни шефове на сдруженията да станат точно Жеков и Дилчев. Това решение се взима от Съвета на шефовете.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР