Кметът на София Васил Терзиев участва в работни срещи в

...
Кметът на София Васил Терзиев участва в работни срещи в
Коментари Харесай

Васил Терзиев подписа декларация на европейските кметове в Брюксел

Кметът на София Васил Терзиев взе участие в работни срещи в Брюксел за господство на правото и среща на тематика: “Европейска политика на бъдещето”. В резултат от работната самодейността е призната и подписана Брюкселска декларация на европейските кметове през предходната седмица. Това оповестяват от Столична община на уеб страницата си.

В документа градоначалниците на европейските столици насочат апел към европейските институции за амбициозна и ефикасна европейска политика за градовете по време на мандата на Европейския парламент в интервала 2024 – 2029 година

Представителите на европейските институции и кметове на столици са разискали положителни практики, проблеми и провокации, с които се сблъскват в работата си при използването на правилата на правовата страна на локално равнище и връзката с националните управляващи и Европейската комисия. В подписаната декларация кметовете приканват към по-активно включване на локалните управляващи в развиването на европейските политики, законодателство, стратегии и финансиране, и обрисуват цели и рекомендации към мандата 2024 – 2029 година

Основните рекомендации към новия Европейски парламент са за последователен и по-структуриран разговор и присъединяване на градовете на европейско равнище, по-добра интеграция и съгласуваност на въпросите, свързани с градовете, ориентирано съответно към европейско законодателство и по-достъпно за тях европейско финансиране.

" Призоваваме за амбициозна европейска градска политика, учредена на по-структуриран, обвързващ разговор сред Европейски институции и градове, за по-ефективна интеграция на градското, столичното и териториалното измерение във всички съответни европейски политики, за резистентен модел и за по-голямото присъединяване на градовете и локалните управляващи в развиването на европейското ръководство, регулация, стратегии и финансиране ", се показва също в декларацията.

От Столична община показват, че кметовете са настояли за стимулиране на развиването на метрополиите, включващи градски и селски региони, както и основаване на нов резистентен модел, който включва подобаващи знаци и разрешава прехода към обективни, продуктивни и зелени градове.

Декларацията ще бъде предоставена на Европейската комисия с апел за отворен разговор и съдействие сред Европейската комисия и локалните управляващи, с цел да бъдат включени в Годишния отчет на Комисията за правовата страна и да получават директно финансиране от Европейски Съюз посредством мрежи като „ Пакт за свободни градове “.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР