Кметът на София Васил Терзиев ще получава максимално допустимата от

...
Кметът на София Васил Терзиев ще получава максимално допустимата от
Коментари Харесай

Заплатата на Васил Терзиев - над 9000 лв., от 1 април и парите на съветниците скачат три пъти

Кметът на София Васил Терзиев ще получава оптимално допустимата от закона заплата, равна на министерската, считано от 1 април. Според данни на Национален статистически институт за декември предходната година - последният месец от отчетно тримесечие, Терзиев ще получава над 9100 лв. брутно. 
 
Заплатите на заместник-кметовете на Следствен отдел към окръжна прокуратура, ръководителят на СОС и заместниците му, съветниците, районните кметове и кметовете на кметства, които се дефинират съгласно тази на кмета на София също се усилват. 
Досега заплатата на кмета на столицата бе 2900 лв.. 
 
Вносители на предлагането са Цветомир Петров, ръководител на СОС, Вили Лилков - Синя София, Севдалина Петрова - напуснала Възраждане, Борис Бонев - ПП-ДБ-СС, Иван Таков - Българска социалистическа партия и Пламен Данаилов от Има Такъв Народ. 
Заплатите на зам.-кметовете са 80% от кметската, до момента те бяха 2200 лв.. Председателят на СОС до момента получаваше 2300 лева или 90% от кметската - или към този момент над 8200 лева. 
 
В пъти се усилват и заплатите на 61 общински съветници, които към този момент няма да се разписват на досегашните 1800 лева, а против 70% от новата заплата на шефа на СОС - или близо 5800 лв.. Съгласно закона обаче те имат право да работят и на трудови контракти. 
 
 Столичен общински съвет (СОС) Столичен общински съвет (СОС) Източник: Zonanews
В София има 24 районни кметове, които се подписват под 2400 лв. месечно, които в този момент ще се усилят над 7300 лева В пъти скачат и заплатите на земестниците им, както и на кметовете на кметства. 
 
Тъй като заплатите на министрите са с 30% по-високи от депутатските - равни на 3 междинни заплати в публичния бранш, възнагражденията и на кметовете и общинските съветници също ще порастват на тримесечие. 
 
Вносителите на отчета, който следва да се гласоподава на идващото съвещание на СОС на 28 март, се стимулират, че заплатите на кметове и съветници не са променяни от 2014 година, като се изключи тези на районните кметове с последна смяна от 2017 г. 
 
Терзиев през юли м.г.. даде обещание да подарява заплатата си като кмет за дела и начинания на жителите. " Винаги съм считал, че дарението е доста персонален акт. Аз обаче съм на обществена служба, дал съм обществено заричане и съм задължен да споделям дали и по какъв начин извършвам обещанията си ", съобщи кметът на София. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР