Кметът на София Васил Терзиев представи проекта за бюджет на

...
Кметът на София Васил Терзиев представи проекта за бюджет на
Коментари Харесай

София се подготвя за рекорден бюджет: Ще се вдигнат ли данъците през тази година?

Кметът на София Васил Терзиев показа плана за бюджет на столицата за 2024 година пред Столичния общински съвет. С препоръчан бюджет от 2,577,149,857 лв. и спомагателни 100 млн. лв. от държавния бюджет за вложения, столицата се насочва към година на вложения и развиване .

Значителна сума от 611,945,670 лв. е отделена за строителство и реставрация на детски градини, учебни заведения, инфраструктура, квартални улици, лечебни заведения и диагностично-консултативни центрове. Въпреки огромните вложения, бюджетът не планува повишение на налозите , а по-скоро покачване на събираемостта.

Гражданите на София ще имат опцията да разпределят 5,3 млн. лв. за планове , които смятат за предпочитани. Заложено е 10% нарастване на бюджета за реализиране на по-зелена София. Бюджетът за Програма “Култура ” се усилва с 50%, а средствата за спортни клубове и районни спортни шампионати също виждат доста нарастване. Акцент в бюджета е подложен на дигитализацията на услугите на общината и стимулиране на новаторски планове.

Програмата включва редица значими инфраструктурни обекти като уголемение на метрото , създаване и възобновяване на учебни заведения и детски градини, както и планове за възстановяване на велосипедната инфраструктура. В бюджета са заложени и обилни средства за поправки на тротоари и обезпечаване на налична градска среда.

Столичната община дава обещание нараснала бистрота , като основава особено място на своя уеб страница, където жителите могат да видят по какъв начин и защо се харчат публичните средства. Дигиталната промяна е основен приоритет, с акцент върху достъпността на услугите онлайн и повишение на осведомителната сигурност .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР