Кметът на София Васил Терзиев предложи 15% увеличение на заплатите

...
Кметът на София Васил Терзиев предложи 15% увеличение на заплатите
Коментари Харесай

Протести в София: Терзиев предлага 15% увеличение на заплатите, работниците настояват за 30%

Кметът на София Васил Терзиев предложи 15% нарастване на заплатите на чиновниците в градския превоз. Въпреки това, предлагането срещна опозиция от страна на работещите и техните синдикати, които упорстват за 30% нарастване. Това стана ясно след среща сред кмета и представители на синдикатите.

Кметът изясни, че препоръчаното нарастване от 15% ще влезе в действие от 1 март 2024 година и че се обмисля опция за в допълнение нарастване по-късно през годината. Въпреки това, предлагането не беше задоволително за протестиращите, които краткотрайно стопираха митингите си, само че възнамеряват нови дейности, в случай че настояванията им не бъдат задоволени.

Протестиращите, подкрепяни от КНСБ и КТ „ Подкрепа “ , обявиха подготвеност да провеждат нови митинги и даже да блокират столицата. Те също по този начин упорстват за в допълнение субсидиране от страна на страната за Столична община, за нарастване на заплатите в градския превоз .

Иван Кирилов, ръководител на федерацията на транспортните служащи, акцентира, че макар постигнатото единодушие по отношение на изискванията на труд и намаляването на изключителния труд , към момента не е открито решение за заплатите. Синдикатите ще разискват дали предлагането за 15% нарастване дава отговор на техните упования.

Протестът беше проведен от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ и се организира в столичния квартал „ Дружба “, като главното искане беше за 30% нарастване на заплатите. Ситуацията в София остава напрегната, като упованията са за продължение на договарянията и евентуално нови митинги .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР