Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен

...
Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен
Коментари Харесай

На 2 май учениците няма да учат и в София

Кметът на София Васил Терзиев разгласи 2 май за неучебен ден за учебните заведения в София. " Обявявам датата 2 май 2024 година за неучебен ден за учебните заведения на територията на Столична община под надпис – Ден да опознаем София ", написа в заповедта на кмета.

Терзиев се базира на член 105, алинея 3 от Закона за предучилищното и учебното обучение.
" Целта е на този ден да се даде опция на учениците да опознаят по-добре нашия град по отношение на годината, в която означаваме 145 години от оповестяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде обезпечена опция да посетят гратис Регионален исторически музей София и неговите филиали и Софийска градска художествена изложба ", написа в уведомлението на кмета до началника на РУО-София Ваня Кастрева.

Безплатни визити ще има и във филиалите на РИМ София, които могат да се ревизират на уеб страницата на музея.

От Столична община припомнят, че заповедта не важи за детските градини и детските ясли, за които 2-ри май е присъствен ден.

Тази година Великден съответствува с 6 май - Гергьовден - Ден на храбростта и Българската войска, а 1 май - Ден на труда е формален почивен ден. Така от шест почивни дни единствено 2 май е работен и образователен ден. 

Доста от кметовете по страната взеха решение да зарадват учениците и да разгласят 2 май за неучебен ден, с цел да може да си починат и да се заредят с нови сили за учене. Така учениците няма да учат в Пловдив, Благоевград, Хасково, Русе, Троян, Стара Загора, Ловеч, Смолян, Асеновград и други

По закон градоначалниците имат право да афишират със заповед за неучебни до 3 дни в границите на календарна година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР