Кметът на София Васил Терзиев е съгласувал протеста на футболните

...
Кметът на София Васил Терзиев е съгласувал протеста на футболните
Коментари Харесай

Вътрешният министър: Кметът на София съгласува протеста срещу БФС без становище от СДВР

Кметът на София Васил Терзиев е съгласувал митинга на футболните почитатели против управлението на Българския футболен съюз без да изиска мнение от Столична дирекция на вътрешните работи, каквато е практиката при такива събития. Това съобщи пред отрасловата парламентарна коминисия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  

По думите му съгласуването на митинга се е случило часове преди събитието и по тази причина до последно Министерство на вътрешните работи е имало настройка, че се провежда нерегламентиран митинг. 

" В деня на митинга разбираме, че този митинг към този момент е координиран. Практиката обратно в годините е постоянно преди координиране (от Столична община - б.а.) да се желае мнение от Столична дирекция на вътрешните работи. Това не е направено.

Затова до последно имахме настройката за проведен нерегламентиран митинг, след което стана ясно, че е координиран

И трябваше единствено в границите на деня да създадем организацията.  

Тъй като  знаехме, че за първи път исторически враждуващи агитки ще се съберат, оценихме, че мероприятието е рисково и взехме решение да изкараме оптимален брой чиновници - към 1500 души . Ако не бяхме взели това наше решение да изкараме толкоз мощ, можеше следствията да са доста по-големи ", съобщи вътрешният министър. 

" Професионалното управление и аз сме на мнение, че  с помощта на Столична дирекция на вътрешните работи и Жандармерия не допуснахме най-важното - да има човешки жертви и доста по-тежки последствия за София ", сподели Стоянов. 

Главният секретар на МВР  Живко Коцев  обясни, че столичната полиция е имала единствено няколко часа да сътвори организация, защото  до последно е било неразбираемо дали мачът ще се организира в София, Пловдив или Кърджали

“В рамките на няколко часа ние тряваше да създадем организция, да обезпечим митинга с нужните сили, да подготвим проект, да определим характера на събитието и да посрещнем това събитие, тъй че да не се позволен нарушавания на публичния ред ”, съобщи Живко Коцев. 

След като била проучена организацията и маршрутите на плануваните портестни шествия от  Столична дирекция на вътрешните работи взели решение да разположат най-вече чиновници на реда към Националния стадион " Васил Левски " и най-много - пред централния вход и в региона на Сектор " Б " . Решението им е взето в резултат на информация за образуване на две нерегламентирани шествия - едно в региона на бранш Б на Националния стадион и второ по маршрута: Стадион " Българска Армия " - Орлов мост - Национален стадион " Васил Левски ". 

В началото на протестните дейности на първа линия били изкарани служители на реда без тежко въоръжение и защитни средства, които неведнъж призовавали да не се правят нападателни дейности.  

След като  от страна на някои почитатели почнала поредност от нападателни дейности, която се засилвала, чиновниците на реда били заменени от техни сътрудници с по-високо въоръжение от Столична дирекция на вътрешните работи и Жандармерията , изясни шефът на Сторичната дирекция на вътрешните работи  Любомир Николов.  

" Изстрелването на ракети мина в замерянето ни с камъни, плочки, колове . Чупеха дърветата, целеха с клоните сътрудниците от първите редици. Многобройни димки бяха хвърляни по сътрудниците. Колегите от първите редици бяха пръскани със спрей, евентуално - сълзотворен газ и започнаха да разрушават нашия кордон с кофи за боклук към огражденията, с които бяхме лимитирали прекосяването им към входа на стадиона ", съобщи той. 

В този миг от Столична дирекция на вътрешните работи взели решение да нареждат пред стадиона машината с водно оръдие, която била докарана посредством кордон от служители на реда.  

Любомир Николов посочи, че 10-15 минути преди невижданата й приложимост, органите на реда отправяли апели за деескалация на напрежението и понижаване на експанзията като предупреждавали, че в противоположен случай ще употребяват водното оръдие. 

" Разбира се, не беше чуто нищо от нас, машината беше обстрелвана с всевъзможни предмети.  Агресията се усилваше.  Забелязахме, че задните редици, отчупвайки колонве, дървета и всевъзможни предмети, че те падат върху протестирашщите на предните редици ", сподели Николов. 

Ранените протестиращи от предните редици били изкарани от служителите на реда, с цел да бъдат заведени на безвредно място. 14 коли за спешна помощ пристигнали, с цел да обслужат потърпевшите почитатели , сподели Николов. 

" Част от тези хора и колите за спешна помощ бяха незабавно снимани. Някои от тях се бяха оплакали от полицейско принуждение, само че към този миг по никакъв метод полицейски кордон не е навлизал в протестиращата група ", сподели Николов.

  Докъде стигнаха инспекциите за полицейско принуждение?  

Трима служители на реда са отстранени поради превишаване на пълномощията им по време на митинга, а против още няколко се водят инспекции като в най-кратък период ще бъдат формирани дисциплинарни производства , увери шефът на Столична дирекция на вътрешните работи. 

Любомир Николов изясни, че се е стигнало до навлизане на служители на реда в заведение до спортното министерство, тъй като там са се укрили протестиращите, които са запалили полицейския бус.  

“От извършените издирвателни мероприятия на лицето, което възпламени буса, установихме, че група от лица дружно с него се насочват към Министерство на младежта и спорта. Преминавайки оттова, унищожават едно от панорамните стъкла и навлизат в този бар, който е двуетажен. Тогава служители на реда, които са ги наблюдавали, са влезнали в заведението - това е по техни дани и по данни на радиоефира ", изяснява Николов. 

Извършителят е арестуван и изведен от заведението, както и други лица, които съгласно Министерство на вътрешните работи имат съпричастност ”. Спрямо него е формирано досъдебно произвеждане и е арестуван под стража. 

Общо 38 са арестуваните протестиращи, 33-ма са ранените служители на реда и 19 са ранените жители.  На 24 от арестуваните е наложена санкция от 1000 лева и възбрана за навестяване на спортни мероприятия за една година. Други са с обвиняване за владеене на опиати. 

Ресорната комисия в Народното събрание изслушва вътрешния министър Калин Стоянов. Той дружно с основния секретар на Министерство на вътрешните работи, шефовете на Столична дирекция на вътрешните работи и жандармерията ще дадат повече информация на депутатите за организацията и защитата при митингите против БФС довели до погрома в София предишния четвъртък. 

Обвиненията за полицейски произвол и превишаване на права от страна на полицията докара до освобождението от служба на трима висши офицери от Министерство на вътрешните работи и следствието на още двама. Освен това беше поискана и оставката на министър Стоянов. Вчера Калин Стоянов съобщи, че всеки, позволил принуждение ще понесе своята отговорност. А министър председателят Николай Денков, който беше подготвен да подаде оставка, в случай че вътрешния министър не припознае като принуждение случилото се на митинга, съобщи, че Стоянов е тръгнал в вярната посока.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР