Кметът на Сиатъл (щата Вашингтон) Едуард Мърей иска да премахне

...
Кметът на Сиатъл (щата Вашингтон) Едуард Мърей иска да премахне
Коментари Харесай

Странната съдба на паметник на Ленин, свален в Чехословакия, заплашен и в САЩ

Кметът на Сиатъл (щата Вашингтон) Едуард Мърей желае да отстрани паметника на Ленин в града дружно с паметника на конфедералистите от Гражданската война в Съединени американски щати, заяви в. "Сиатъл таймс ", представен от " Сега ".

"През последните дни жителите на Сиатъл показваха паника и отчаяние, че в нашия град съществуват знаци на злоба, расизъм и принуждение ", съобщи кметът по локално радио.

"Трябва да премахнем всички тези знаци. Те включват както монументи на конфедералисти, по този начин и скулптури, идеализиращи създателя на властническия руски режим. Мисля, че мемориалът на конфедералистите на гробището "Лейк вю " и статуята на Ленин в региона Фримънт би трябвало да бъдат отстранени. Никога не би трябвало да забравяме нашата история, само че също по този начин не трябва да идеализираме тези, които са правили жестоки зверства и са се опитвали да ни разделят по признака какви сме и от кое място сме ", изясни Мърей.

 1963671

Кметът обаче посочи, че и двата паметника се намират на частни терени и за премахването им би трябвало да се желае единодушието на притежателите.

Статуята на Ленин в Сиатъл е бронзов монумент с височина 5 метра. Тя е дело на българския ваятел Емил Венков, който умря напълно неотдавна - на 9 юни 2017 година в Братислава и идната неделя щеше да навърши 80 година

Паметникът на Ленин е подложен през 1988 година първо в град Попрад (сега на територията на Словакия). След рухването на комунистическия режим в Чехословакия са отстранени и всички комунистически знаци. Така скулптурата на Ленин е демонтирана.

Американецът Луис Карпентър обаче я купува и я изпраща в Съединени американски щати. През 1994 година той умира и година по-късно наследниците му я инсталират в частен бранш на една от улиците в Сиатъл.

Статуята е оповестена за обмен при начална цена през 2015 година от 250 000 $, само че още няма покупател. Тя е една от най-посещаваните туристически забележителности на града.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР