Кметът на Русе Пенчо Милков изпрати на министъра на околната

...
Кметът на Русе Пенчо Милков изпрати на министъра на околната
Коментари Харесай

Кметът Пенчо Милков сезира екоминистерството за нежеланието на русенци да бъде изграден инсинератор в Гюргево

Кметът на Русе Пенчо Милков изпрати на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов подписка „ срещу “ с присъединяване на близо 1700 жители и още над 40 мнения по отношение на капиталовото предложение за създаване на инсинератор за болнични боклуци в прилежащия румънски град Гюргево.

В своето мнение от 21 август кметът уточни, че способният орган по процедурата за Оценка въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст е самият министър, и изрази угриженост за вероятните въздействия върху околната среда и здравето на хората.

Пенчо Милков прикани русенци да бъдат дейни и да изпратят своите мнения до Министерство на околната среда и водите в инструкции от министъра период - 25 август.

Така в последните дни жителите показаха всеобщо несъгласието си с плана в обществените мрежи и деловодствата на институциите. Организирана беше и гражданска подписка.

„ Моля да вземете под внимание гражданското неодобрение и несъгласието на всички с горепосочения план, с цел да бъдат известени румънските управляващи и институции, и Министерство на околната среда и водите да отбрани здравето и живота на русенци посредством всички подобаващи ограничения, планувани в закона и интернационалните контракти ”, се споделя в писмото на кмета. В приложение Милков изпрати всички входирани към локалната администрация писма и 1697-те подписа на жители, оповестили се срещу.

Предстои писмото да бъде преведено на румънски език и изпратено и до румънското министерство на околната среда.

„ Винаги съм подкрепял гражданската самодейност и сила, тъй като най-голямата болест е неналичието й. Напоследък съм имал доста пъти възприятието, че ни липсва тази гражданска сила, даже експанзия, даже яд. Радвам се, че в този момент я виждам. Не ме тормози, че неведнъж се насочват и против нашата институция. Напротив, това е потребно за развиването на страната и на Русе “, съобщи по-рано Пенчо Милков.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР