Кметът на Пловдив Здравко Димитров проведе работна среща с управителя

...
Кметът на Пловдив Здравко Димитров проведе работна среща с управителя
Коментари Харесай

16 000 тона утайки спъват работата по най-големия проект от Водния цикъл на Пловдив

Кметът на Пловдив Здравко Димитров организира работна среща с шефа на “Водоснабдяване и канализация ” ЕООД Пловдив инж. Огнян Кулишев, оповестиха от Общината.

Поводът бе незабавната нужда за почистване на строителната площадката за реконструкцията на Пречиствателна станция на Пловдив. „ Това е най-големият обект от Водния цикъл и не трябва да се позволява неговото закъснение “, акцентира кметът и изиска график за разчистването на утайките, които сега пречат за компанията реализатор да стартира работа.

По данни на инж. Кулишев в зоната на Пречиствателната станция през годините има насъбрани над 16 хиляди тона утайки, което е доста съществено количество. „ Ние в този момент би трябвало да се оправим с този завещан проблем и ще предприем  поетапното транспортиране на количествата и предаване за обработка в завода в Шишманци и във Фермата за произвеждане на биотор “, изясни шефът на ВиК-Пловдив.

Кметът изиска да също да се обясни въпросът чий е финансовият ангажимент за третирането на извозеното количество. „ Утайките се преработват по строго избран ред и тяхната обработка се заплаща.

Цената е калкулирана в цената на водата, а таксите се събират от ВиК, тъй че ваш е задължението да заплатите за третирането “ , акцентира кметът. По думите на инж. Кулишев сдружението изпитва съществени финансови усложнения, само че ще направи всичко належащо да си поеме разноските.

Втората огромна тематика, която разискаха Здравко Димитров и инж. Кулишев бе опцията за планиране на ново трасе за магистрален тръбопровод Е546, който в този момент минава под бул. ”Александър Стамболийски ”.
 Община Пловдив
„ Предстои ВиК да подмени този тръбопровод, което ще затрудни доста придвижването, ще сътвори извънредно съществени неудобства за хиляди фамилии, които живеят там. Затова ви предлагам да препроектиране трасето и то да мине по бъдещото платно на бъдещия двулентов бул. “, бе предлагането на кмета.

Той акцентира, че администрацията ще направи всичко допустимо да форсира процедурите. „ Така ще реализираме извънредно добър резултат за пловдивчани – ще подменим водопровода и ще изградим дружно двулентов бул., освен това няма да се затруднява придвижването по време на реконструкцията “, разяснява още Здравко Димитров.

„ Може би това е трябвало да се направи още при подготовката на плана преди три-четири години и нямам информация, тъй като не се случило нещо толкоз разумно и положително “, разяснява инж. Кулишев.

Двете страни се договориха, че специалистите в границите на седмица ще създадат изследване по какъв начин може да се осъществя тази концепция. Припомняме, че стартът на реконструкцията на Пречиствателната станция на Пловдив беше даден през юни.

Проектът е единственият по рода си в България, тъй като с изключение на биогаз ще се създава и електричество, ще има и чиста вода на изхода. " Съоръжението ще има слънчев парк, чиято слънчева сила ще се употребява за термичната обработка на утайки ", акцентира той. Николов добави, че посредством биогаз ще се създава електрическа енергия, която ще з адоволява потребностите на станцията.

Пречиствателната станция е част от Водния план и е на стойност 70 милиона лв.. Той е част от „ Интегрирания план за водите на град Пловдив – стадий I “, който се финансира със 115 милиона лв. от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020″.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР