Кметът на Пловдив Здравко Димитров обяви носителите на Награда Пловдив

...
Кметът на Пловдив Здравко Димитров обяви носителите на Награда Пловдив
Коментари Харесай

Станаха известни носителите на Награда Пловдив за 2019 г.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров разгласи носителите на " Награда Пловдив " за 2019 година. За първи път наградата се връчва онлайн, оповестиха от пресцентъра на общинската администрация. Това Димитров направи с послание към всички пловдивчани на страницата си във фейсбук и на уеб страницата на община Пловдив.

" Всяка година в навечерието на най-българския празник 24 май - Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност, се връчва влиятелното отличие " Награда Пловдив ". Получават го изявени създатели, креативен колективи, културни и просветителни институции за произведение, събитие или факт със важен принос в културния живот на Пловдив, осъществен през миналата година ", напомня в обръщението си Димитров.

По думите му " Награда Пловдив " е " нашият метод да отдадем заслужена респект, знак на почитание и благодарност към достиженията на пловдивските създатели , поради които " античният и безконечен " Пловдив постоянно е бил и ще бъде културната столица на България ".

Наградата се връчва в 12 раздела.

В раздел " Художествена литература и хуманитаристика " оценката се присъжда на Александър Секулов за пиесата " Одисей ", а за " Художествен превод " носителят на премията е Манол Пейков за превод от британски на поетичната книга на Лорънс Ферлингети " Поезията като бунтовно изкуство ".

За " Журналистика " в областта на културата " Награда Пловдив " се дава на Теодор Караколев за " десетки изявления по тематиките: архитектура, градска среда и запазване на културно-историческото завещание на Пловдив в границите на 2019 година ". Колектив с началник арх. Петко Костадинов печели оценката за " Архитектура и естетизация на градската среда ", а проф. акад. Милчо Василев - за музика.

Наградата в раздел " Театър " се присъжда на държавна такса " Н.О.Масалитинов " - Пловдив, за спектакъла " Одисей ". В региона на изобразителното изкуство - на Ангел Герджиков, а на Соня Станкова - за снимка и операторско майсторство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР