Кметът на Пловдив Костадин Димитров е глобен с 300 лв.

...
Кметът на Пловдив Костадин Димитров е глобен с 300 лв.
Коментари Харесай

Съдът глоби пловдивския кмет за мръсния въздух

Кметът на Пловдив Костадин Димитров е санкциониран с 300 лева за това, че не извършва решението на Върховния касационен съд от 22 юли 2021 година за привеждане в сходство с европейските правила на концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ10) на територията на община Пловдив. Това се вижда от дефинитивно решение на Окръжния съд в Пловдив.

На 22 юли 2021 година висшият съд задължи локалните управляващи в Пловдив за една година - до 22 юли 2022 година, да подхващат всички нужни ограничения, с цел да изчистят мръсния въздух в града. По това време това беше невиждано решение по групово дело за непорочност на въздуха.

Изпълнителното дело против пловдивския кмет е заведено от юрист Михаил Екимджиев и Фондация " Асоциация за европейска интеграция и права на индивида ", които предизвикаха и процеса против Пловдив.

Кметът апелира санкцията от 300 лева, наложена му от държавен правосъден реализатор. Окръжният съд в Пловдив обаче приема, че може да се направи аргументиран извод, че е налице несъблюдение на отговорностите, посочени във влезнало в действие правосъдно решение. Кметът не е показал доказателства за ефикасни ограничения и дейности за запазване на качеството на атмосферния въздух в града. Затова и налагането на санкцията е законосъобразно деяние на правосъдния реализатор, одобряват съдиите Стефка Михова, Борис Илиев и Николай Стоянов (докладчик).

фотография: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР