Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев посрещна в заседателната зала

...
Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев посрещна в заседателната зала
Коментари Харесай

Пловдив отбеляза 75 г. от спасяването на българските евреи! Кметът: Трябва да напомняме на децата ни, че мирът не е даденост

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев посрещна в заседателната зала на общината делегация, водена от посланика на Израел Н.Пр. госпожа Ирит Лилиан. Поводът за срещата бе отбелязването на 75 години от спасяването на българските евреи от нацистките лагери по време на Втората международна война. Сред гостите бяха ръководителят на Организацията на евреите в България " Шалом " доктор Александър Оскар, представители на Световния еврейски конгрес и други организации от България, Израел и Съединени американски щати. На срещата бе и инж. Светлозар Калев – ръководител на " Шалом " – Пловдив.

Много от присъстващите са директни потомци на хората, участници и очевидци на събитията от 1943 година, когато пловдивчани, отпред с митрополит Кирил, избавят от хитлеристките лагери на гибелта над 6000 свои съграждани евреи. От сърце те благодариха на българския народ за подвига, който в никакъв случай няма да бъде пропуснат. Те не скриха своята горделивост от обстоятелството, че корените им са от Пловдив.

" Днес е един празник на хуманността, тъй като пловдивската общност даде образец за приемливост и човечност към своите братя и сестри от еврейски генезис. Пловдивчани са помогнали за превъзмогването на една от най-големите нещастия в българската история “, уточни доктор Александър Оскар. В знак на благодарност той подари на кмета Иван Тотев книгата за историята на българските евреи в България. Поднесена бе и енциклопедия на хуманността, която сплотява историите на всички персони и организации, помогнали за спасяването евреите, както в Пловдив, по този начин и в страната.

" Огромна чест е да Ви поздравявам в Пловдив. Всяка година ние означаваме този Ден на благодарността. Трогнат съм и от визитата на хората от Израел, които са живата памет “, с тези думи кметът Иван Тотев се обърна към присъстващите. " Трябва да подсещаме на нашите деца, че мирът не е даденост. Възпоменанията през днешния ден ни вършат виновни да описваме за тези събитията и по какъв начин това е повлияло на милиони хора. В Пловдив живеят доста етноси в мир и приемливост и в предишното, и в този момент “, заключи кметът.

Н.Пр. госпожа Ирит Лилиан акцентира, че взаимоотношенията сред България и Израел са повече от другарски. " На днешния ден ние отдаваме респект от името на избавените, благодарим на спасителите и възпоменаваме жертвите. Българите ще бъдат запомнени като народ, който не съобщи човешката си същина, по тази причина че дадоха лъч вяра на своите съграждани – българските евреи. Ето за какво страната Израел ще им бъде постоянно признателна “, съобщи още дипломат Лилиан.

По-късно те се насочиха, с цел да поднесат венци и цветя пред Паметника на благодарността. Там бе и 99-годишната Ивет Анави, която и до през днешния ден помни и споделя за тези събития от 1943г. Освен десетките жители своята респект сервираха заместник-министърът на културата Амелия Гешева, ръководителят на Общинския съвет Савина Петкова, регионалният шеф Здравко Димитров, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай и други.

Припомняме, че през 2013-та година Пловдив получи премията " Шофар " за приноса на града към спасяването на българските евреи. Статуетката се пази в Регионалния исторически музей. Преди две години кметът Иван Тотев получи Специалния почетен знак на Организацията на евреите в България " Шалом " като израз на признателност към на жителите на Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР