Кметът на Париж Ан Идалго призова да започне дебат за

...
Кметът на Париж Ан Идалго призова да започне дебат за
Коментари Харесай

В Париж започва дебат за безплатен обществен транспрот

Кметът на Париж Ан Идалго прикани да стартира спор за въвеждане на напълно безвъзмезден публичен превоз в града като радикална мярка за понижаване замърсяването на въздуха, заяви Дневник. Идеята? незабавно бе посрещната с рецензии от консерватора Валери Пекрес, ръководителка на IDFM - транспортното сдружение в Ил дьо Франс, регионът към Париж, съгласно която финансовото задължение ще падне на плещите на данъкоплатците.
Идалго разкри самодейността си в изявление за Les Echo ден преди общинският съвет да реши дали да вкара 220 хиляди карти Navigo, които да бъдат безвъзмездни за възрастни парижани. Идеята за изследване на икономическата целенасоченост и дебата е той да се води до локалните избори през 2020 година
" За да подобрим публичния превоз, би трябвало да го създадем освен по-скъп, по-редовен и по-комфортен, само че и би трябвало да преосмислим цялата система за цените за пътешестване ", съобщи кметът. Според нея всички огромни градове в света се пробват да разработят " чиста подвижност " и да подобрят качеството на въздуха посредством понижаване броя на колите по улиците. Това изисква градският превоз да стане по-привлекателен, а колите да останат в периферията на транспортния модел.
Подробното икономическо изследване, което тя счита да разпореди след няколко седмици, би трябвало да отговори на въпросите за разнообразни разновидности и друга степен на безвъзмезден превоз.
Във Франция има близо 20 общини, в които към този момент има безвъзмезден превоз. Мината година Ниор вкара тази услуга за своите 120 000 поданици, с помощта на това агломерацията Обан е утроила от 2009 година насам трафика на рейсовете си, а в Компиен тази процедура съществува от 40 години. Талин е единствената европейска столица, въвела от 2013 година безвъзмезден публичен транспорт за локалните поданици.
Проблемът във Франция не е единствено в това да бъдат уверени хората да слязат от колите си. В приблизително огромни френски градове половината от бюджета за публичен превоз идва от налог, плащан от всяка компания с повече от 10 чиновници, до момента в който в Ил дьо Франс бизнесът поема 60%, а 28% са от покупката на билети и карти от жителите. Работодателите заплащат и 50% от картите Navigo на своите чиновници.
Валери Пекрес подлага на критика пред Radio Classique концепцията на кмета, тъй като Париж събира от билети и карти 3 милиарда евро годишно " и ние се нуждаем от тези средства ". Днес целта ни е да модернизираме превоза и в случай че политиците не заплащат, ще би трябвало да го създадат данъкоплатците, добавя тя. Годишният действен бюджет на транспортната компания е 10 милиарда евро
Проучване на " Евростат " от 2015 година демонстрира, че Париж към този момент е с един от най-големите дялове на градския превоз в Европа - над 60% от хората употребяват метро, рейсове и градски влакове, а малко над 25% споделят, че се движат из града с колата си. До 2020 година би трябвало централните елементи на столицата да бъдат неразрешени за коли с бензинови и дизелови мотори.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР