Кметът на Париж лиши палестинския президент Абас от честта заради забележки за Холокоста

...
Кметът на Париж Ан Идалго лиши палестинския президент Махмуд Абас
Коментари Харесай

Кметът на Париж Ан Идалго лиши палестинския президент Махмуд Абас от най-високото отличие на френската столица, след като той направи забележки за Холокоста, които отразяват антисемитски тропи, съобщи нейният офис в петък.

Абас вече не можеше да държи медала Grand Vermeil, след като „оправда унищожаването на евреите в Европа“ през Втората световна война, каза нейният офис пред AFP.

„Коментарите, които направихте, са в противоречие с нашите универсални ценности и историческата истина за Шоа“, каза Идалго в писмо до Абас, изпратено в четвъртък. „Следователно вече не можете да поддържате това разграничение.“

Текстът на писмото беше публикуван в X, известен преди като Twitter, от Йонатан Арфи, президент на Представителния съвет на френските еврейски институции (CRIF), организация-чадър, представляваща френски евреи.

„Това важно решение почита Париж и продължаващия ангажимент на града срещу антисемитизма“, пише той.

87-годишният Абас твърди, че евреите са били убивани в Холокоста заради тяхната „социална роля“, а не заради религията, казвайки „не е вярно“, че „(Адолф) Хитлер е убил евреите, защото са били евреи“.

Поддържайки антисемитски тропи, той твърди, че европейците „се борят (с евреите) заради социалната им роля, а не заради религията си. Заради лихварството и парите".

Абас направи забележките по време на реч в края на миналия месец пред високопоставени членове на неговата партия Фатах в Рамала, а видеозапис от събитието се появи тази седмица.

"Вие (...) оправдава унищожаването на евреите в Европа по време на Втората световна война с ясното желание да отрече геноцида", каза Идалго в писмото.

"Яростно осъждам вашите забележки, никоя кауза не може да оправдае ревизионизъм и отрицание", добави тя.

Абас получи наградата по време на посещение в Париж през 2015 г.

Говорител на Европейския съюз каза, че „речта... съдържа неверни и изключително подвеждащи забележки относно евреите и антисемитизма“.

Френският консулството в Йерусалим нарече забележките "напълно неприемливи".

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР