Кметът на Одрин Реджеп Гюркан е поискал да бъде съставена

...
Кметът на Одрин Реджеп Гюркан е поискал да бъде съставена
Коментари Харесай

Скандалът продължава! Кметът на Одрин иска да бъдат взети мерки във връзка с надписите на български език в града

Кметът на Одрин Реджеп Гюркан е изискал да бъде формирана комисия по отношение на възходящия брой надписи и табели на български език в града след решението, с което българските жители получиха право да пътуват с персонални карти без визи до Турция, заяви " Хюриет дейли нюз ".

Според кмета е нужна регулация, като се има поради, че въпросните табели и плакати с надписи на български не съдържат " и една турска дума ".

Гюркан сподели това на среща на общинския съвет, добавяйки, че обстановката основава дискомфорт за локалните поданици.

Кметът прикани членовете на съвета да основат комисия, която да работи според законодателството, да изслуша специалисти при нужда и да предприеме дейности в идните месеци.

" Езикът е една от общите полезности на нацията. Ако загубите езика си, ще загубите всичко ", уточни Гюркан, като в същото време означи, че не се оплакват от идващите в града българи.

" Въпросната полемика е доста ненужна, като се има поради, че множеството пазаруващи в последно време са българи ", сподели Метин Барманбай, локален търговец.

Гюлхан Али, екскурзиант от България, преглежда позитивно надписите на български език. " Търговците в региона се препитават напълно от задгранични туристи. Не считам, че (практиката с надписите на български) би трябвало да бъде лимитирана, а в противен случай, би трябвало да бъде засилена, защото посетителите срещат компликации с езика ", счита той.

Според решение, оповестено в турския държавен вестник на 27 юли, българите получиха правото да влизат в Турция с персонална карта в случаите на директно прекосяване или туристически визити до 90 дни в границите на интервал от 180 дни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР