Кметът на общината Даниел Панова, д-р Стефан Филев – директор

...
Кметът на общината Даниел Панова, д-р Стефан Филев – директор
Коментари Харесай

Направиха първа копка на нов болничен корпус във Велико Търново

Кметът на общината Даниел Панова, доктор Стефан Филев – шеф на регионалната болница доктор „ Стефан Черкезов ” във Велико Търново и свещеноиконом Славчо Иванов направиха през днешния ден първата копка на новия корпус на лечебното заведение в двора му. Той ще е на стойност 4 410 000 лв. с Данък добавена стойност. Събитието бе част от тържественото отбелязване на 150-годишнината на болничното заведение, която е първата у нас, издигната преди Освобождението със средства от донори. Гост на тържеството бе и заместник-министърът на опазването на здравето Светла Йорданова, която прочете приветствен адрес от името на здравния министър.

Целта на новия корпус ще е да двете бази на болничното заведение – База I /Нова болница/ и База II /Стара болница/, които са на разстояние 3 км една от друга. При осъществяването му, посредством изработката на новопостроена постройка с РЗП от почти 4 000 кв. м., икономията на средства за година ще бъде в размер на най-малко 400 000 лева

Сливането ще увеличи качеството на предлаганите медицински услуги, според всички стандарти на положителната здравна процедура. С осъществените икономии ще е допустимо и изцяло техническо преоборудване, като ще се покачат и средствата за изпращане на експерти за образование и повишение на квалификацията, пресмятат от управлението на МОБАЛ.

Новата постройката ще е на 7 етажа, плюс партер. Новото крило ще разполага с два болнични асансьора, единият от които ще е товарен с подемност 1200 кг.

В сутерена ще са ситуирани съблекални, механически пространства, централен склад за консумативи и аварийни елементи, основно разпределително табло и абонатна станция за систематизиране на топлоенергията. Първият етаж е предназначен за инфекциозно поделение с 22 кревати – единични, двойни и двойни стаи с легло за дете. На втория ще е неврологично поделение, като стаите са с по две и три кревати, както и натоварен бранш с 10 кревати. На етаж 3 ще се обитават ортопедия и травматология. Стаите са с по две и три кревати, и натоварен бранш с четири кревати от общо 22 бр. Етаж 4 е предназначен за акушеро-гинекологично поделение с родилен бранш и 12 кревати. Предвидени са две пред родилни зали с по две кревати и две родилни зали.

На идващите етажи ще са гинекология, неонатология със 7 кувьоза, стая за специфични грижи с 5 кревати и изолатор с 4 кревати, стая за кърмене със личен хигиеничен възел, както и стая за изписване на новородените. Последният етаж ще е операционен блок с 4 операционни зали – две гинекологични и две ортопедични.

В западната част на постройката ще се обособи паркинг за чиновници и гости на лечебното заведение.
Изпълнител на проектирането и строителството е ДЗЗД „ПС Инженеринг“ – гр. София. Към действително строителство ще може да се пристъпи през февруари/март 2018 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР