Кметът на Община Вършец излезе с обръщение по повод 150

...
Кметът на Община Вършец излезе с обръщение по повод 150
Коментари Харесай

Обръщение на кмета на Вършец по повод 150 години от обесването на Васил Левски

Кметът на Община Вършец излезе с послание във връзка 150 години от гибелта на Апостола на свободата. Ето какво гласи:   Уважаеми поданици на община Вършец,
Отново е 19-и февруари, още веднъж се връщаме към оня драматичен ден, в който гибелта си намира най-святата фигура на Българското възобновление и нашата независимост – Васил Иванов Кунчев – Левски.
Вече 150 години неговият облик не стопира да буди възхита, поклонение и възприятие на синовна горделивост.
Дори и през днешния ден, когато живеем в свободна България, той остава нашият най-голям образец за съизмерване и подражателство. Безпределно самоуверен, чист, патриотичен, обективен, почтен и непретенциозен, отдал целия си умишлен живот на майка България – качества, които се нужни във всяка ера.
“Аз съм посветил себе си на Отечеството… “ – елементарни думи, които той изпълва с голямо наличие. Те стават негов път, венец и кръст – негово величие.
Всичко, което ни е завещал, като думи и каузи, и до през днешния ден са наше огледало и образец. За да ни припомнят, че във всяка ера има способи да служиш на Отечеството, да служиш на публичното поле и да си изпълнен с добродетели.
Бесилката стана „ към безсмъртието по-прекия път “ и по този начин към този момент 150 години. Човешката памет е слаба, историята се трансформира, само че обликът на Левски остава все по този начин ярък и въодушевяващ.
Нека пазим паметта му най-много със личните си каузи и да вършим по този начин, че да се изпълва със смисъл неговата фантазия за „ чиста и света република “!
Поклон!   Инж. Иван Лазаров,
Кмет на Община Вършец
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР