Кметът на Община Сливен Стефан Радев участва в делегация от

...
Кметът на Община Сливен Стефан Радев участва в делегация от
Коментари Харесай

Стефан Радев: Можем да черпим полезен опит от ефективните общински политики в Майнц

Кметът на Община Сливен Стефан Радев взе участие в делегация от Националното съдружие на общините в Република България, която посети град Майнц, Германия. Визитата бе по покана на почетния консул на България в Майнц Даниел Гар. Целта бе гостите да се срещнат с активността на Общинската комунална компания. Тя ръководи всички комунални услуги в града-столица на провинция Рейланд Пфанц, с 220-хилядно население, главно пристанище на Рейн.

От 2017 година до момента Даниел Гар е ръководител на Борда на шефовете на Общинската комунална компания. Тя е акционерна компания и ръководи всички общински сдружения. Чрез тях е главен снабдител на отопление, електричество, газ, възобновима сила. Осъществява публичния превоз посредством електробуси, трамваи, рейсове с водород, колела, споделени коли, доставя широколентов интернет достъп, питейна вода, притежател е на апаратура за изгаряне на боклуци и други

" Впечатление ни направи инсталацията за изгаряне на боклуци, която е главен снабдител на топлоенергия “, описа кметът Радев.За потребностите на завода се събиратотпадъците на 500 000 души от Майнц и района.Производственият развой е на метриот жилищни здания. Капацитетътна инсталацията езначим - от 1000 тона на ден. Отделянето на нездравословни излъчвания в процеса на изгарянето е сведено до най-малко. Шлаката се употребява при градежи на пътища за разбъркване с основата. Вредните излъчвания са филтрирани, а част от тях, посредством подобаващи химични реакции, се употребяват в производството на гипс за строителството.Подобни фабрики работят и в други страни от Европа, което дава опция земята да не се употребява за сметища и да се пести забележителен финансов запас за тяхната следваща рекултивация.„ В Майнц развиватощедобив на ел.енергия от двете общински централи - фотоволтаична и вятърна. Произвеждат водород от слънцето и вятъра и имат рейсове на водород “,допълни кметът.

Общинските финансив Германиясе ръководят в изискванията на децентрализация. Данъците на компаниите постъпват в локалния бюджет. „ Преди 3 години, да вземем за пример, Майнц е имал задължения от 1,3 млрд.евро при 800 млн.евро локален бюджет, като в него не са включени средствата за обучение. Но „ Бионтек “, компанията – производител на една от главните ваксини по време на пандемията, е внесла налози за 1,5 млрд.евро “, описа ощеСтефан Радев.Общинските задължения са били погасени. Дори е импортирано предложение за намаляванес 30 %на данъчната ставка за бизнеса. Що се отнася до налозите върху приходите на популацията, те постъпват във федералния бюджет.

„ Посещението беше потребно, тъй като нибяхапоказани работещи и ефикасни политики в интерес на общината и нейните жители.Този опит може да ни бъде доста потребен.Установиха се контакти, беше декларирана подготвеност за бъдещи взаимни планове.Почетниятконсул на България в Майнц Даниел Гар съобщи, че на драго сърце би гостувал у нас, с цел да спомага на този развой “, добави Стефан Радев.

В българската делегация участваха още кметове и зам.кметове наоще 15 общини, измежду които Велико Търново, Троян, Копривщица, Хасково, Бургас, Казанлък, Стара Загора и други

--
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР