Кметът на община Петрич Димитър Бръчков е издал заповед, с

...
Кметът на община Петрич Димитър Бръчков е издал заповед, с
Коментари Харесай

Бедствено положение в четири общини в Благоевградско

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков е издал заповед, с която афишира бедствено състояние, считано от среднощ на 13 декември, оповестиха от общината.

Заповедта е издадена след разбор на събитията от миналото денонощие и на нанесените обилни материални вреди, които придошлите дерета и свлечена земна маса са нанесли върху общинската инфраструктура и парцели на жители - здания, оранжерии, аграрни площи.

От общината оповестяват, че към момента няма достъп до водохващането на град Петрич, тъй като пътят е отвеян от водата. Идентична е обстановката и с помпите на първи напредък при река Струмешница. От общината показват, че това изправя Петрич през заплаха от безводие и режим на питейната вода.

Вследствие на проливните дъждове са нанесени вреди на водопроводи по доста от улиците на града и на близките села, задействани са свлачища, които заплашват домове. В селата в региона на Подгорието множеството улици са свлечени, оповестяват от общината.

Заповедта ще бъде в действие през идващите пет дни с алтернатива за преустановяване, в случай че обстановката се възстановява по-рано, показват от община Петрич.

Петрич е четвъртата община на територията на област Благоевград, която афишира бедствено състояние след проливните дъждове, които валяха в Югозападна България. Бедствено състояние е оповестено още в общините Симитли, Гърмен и Благоевград.

В Симитли дъждът е нанесъл съществени материални вреди по редица пътища в общината, има и наводнени къщи. Поради изобилните превалявания и придошлите води е пресечен довеждащият тръбопровод на село Черниче, а упованията са водоподаването да бъде възобновено най-рано на 14 декември. В община Гърмен осем обитаеми места са без вода. В община Благоевград достъпът до някои обитаеми места е усложнен, а до част от махалите в тях е пресечен.

Усложнена е ситуацията и в други общини на територията на област Благоевград. Ситуацията продължава да се следи, защото реките Струма и Места са с високо равнище, заяви за Българска телеграфна агенция регионалният шеф Николай Шушков.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР