Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов присъства на ритуалите по

...
Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов присъства на ритуалите по
Коментари Харесай

Ритуали по хвърляне на кръста се проведоха в 3 села на община „Марица“

Кметът на община „ Марица “ Димитър Иванов участва на ритуалите по хвърлянето на кръста в селата Маноле, Скутаре и Трилистник.

30-годишният Николай, който скача за четвърти път в ледените води на река Стряма, извади кръста в с. Маноле. Десетки поданици се стекоха на Божествената света литургия, отслужена от отец Николай на речния бряг в селото.

„ Благодаря Ви по тази причина, че през днешния ден всички дружно участвахме в една християнска традиция, траяла епохи наред, която ни носи горделивост и национално самочувствие “, обърна се кметът на община „ Марица “ към всички, пристигнали да видят Богоявленския обред.

Той пожела на имениците, както и на съселяните си, здраве, добрина, шанс и да бъдат благословени с Божията протекция през цялата година.

47-годишният Христо Руменов улови кръста в с. Скутаре. Мъжът, който всяка година се включва в конкуренцията и за повторно хваща християнския знак, получи и обичайния за селото подарък – жива кокошка.

Йордановден в с. Трилистник стартира с Велик Богоявленски водосвет, отслужен от отец Димитър в храма „ Света Параскева “. След края на службата свещеникът напомни, че светената на Богоявление вода е с най-голяма мощ, пази от заболявания и пречиства душата.

„ Според библейската легенда на този ден Исус Христос е приел Светото кръщене от Йоан Кръстител в река Йордан и това е следващият образец за примирение, който Господ ни дава. Името на празника е Богоявление, тъй като сега на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във тип на гълъб, а от небето се разнася глас: „ Този е Моят любим Син, в Когото е Моето снизхождение “, акцентира отец Димитър след водосвета и честити празника на присъстващите.

27-годишният Данаил Кармазлийски от Пловдив „ избави “ кръста в с. Трилистник. Кръстът, гравиран с надпис „ Богоявление 2022 година “, остава за него. Той получи и подарък – портрет на Васил Левски с благопожелание да следва заветите му.

Младежи в национални носии от съдружие „ Богоявление “ изиграха обичайно мъжко хоро във водите на река Стряма, а кметът на община „ Марица “ Димитър Иванов поведе хорото на моста.

На ритуалите по хвърлянето на Богоявленския кръст в трите обитаеми места участваха ръководителят на Общински съвет „ Марица “ Гергана Трендафилова, зам.-кметовете Анелия Симеонова, Гергана Титюкова и Николай Стаматов, кметовете на Скутаре и Трилистник - Стоян Добрев и Мирчо Петров, представители на администрацията, десетки поданици и посетители.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР