Кметът на община Кюстендил Петър Паунов отговори на въпроси на

...
Кметът на община Кюстендил Петър Паунов отговори на въпроси на
Коментари Харесай

Кметът Петър Паунов с отговори на въпроси на жителите на общината

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов отговори на въпроси на поданици на общината, който разговор към този момент обичайно се случва всеки месец.

Поставенитесега въпроси бяха главно за поддържането и окосяването на тревните площи в града, кастренето на дървета, вложения и работни места.
" Над 1000 дка площи коси сега община Кюстендил, съвсем всички са окосени най-малко по един път, в центъра на града са окосени по повече пъти и в част от кварталите и там, където видимостта би попречила на придвижването.Ако се включат повече наши съграждани в окосяването сигурно ще е още по- лесна поддръжката.И в случай че някой счита, че 1 000 дка, и това не са масив, това са стотици градинки, паркове под разнообразни наклони могат да бъдат поддържани при тези пролетни дъждове без да има високи треви, явно не е обвързван с действителността.
В момента се коси на 4 дни, в случай че смятате, че имаме запас да косим на 4 дни, явно не сте осведомен с технологията и опциите на нашата община.Не ми е известно и в света да има място във валежния сезон, където да няма треви които да са по- високи, убеждавам ви, че с сътрудниците вършим невъзможното ", разяснява Паунов.

„ Тези големи дървета при кафето на Чудомир ще бъдат ли отрязани навреме или ще чакаме вихър да стори непоправимото “, попита Анета Костова. От своя страна кметът изясни, че зелената система на Кюстендил е основана през 50-те години на предишния век, а междинната възраст на дървесните типове е към 70 години, като обособени типове надвишават 80, 90, даже 100 години.
В тази връзка е предизвикателство пред общината подмяната на дървесната растителност, изключително тази ситуирана по тротоарите. Отделни дървесни типове са скъпи и общината се стреми да поставя характерни грижи “, заявикметът.

Само за предходната и тази година са засадени над 300 дървета в община Кюстендил, а се реже там където има рискови дървета, където пречат на здания или подкопават парцел,посочи още Паунов.
Той напомни, че през 2020 година общината е наела лицензирани експерти, които да обследват дърветата в центъра на Кюстендил, както и 4 чинара в квартал „ Колуша “. Експертите са показали в отчета си, че няма съображение въпросните дървета да бъдат отсечени, като те са в положително фитосанитарно положение.
Росица Апостолова попита по кое време дърветата ще бъде окастрени. „ Дърво намиращо се на улица „ Неофит Рилски “, на 50 метра от Общината принуждава хората да вървят по улицата, тъй като е обрасло съвсем до долу. Не е единствено то “.
Кметът Петър Паунов изясни, че се прави непрестанно кастрене, като и това дърво ще бъде включено в системата. „ Хиляди са дърветата, само че екип, който работи с вишката е един “, отговори кметът.
Сред въпросите, изпратени до общината беше и този с работните места и вложенията в Кюстендил.

„ Към момента има 319 работни места на Бюрото по труда в Кюстендил. Не зная какви работни места очаквате да се отворят, само че аз не откривам сфера, в която да няма. Съобразно специалностите можете да се ориентирате. Що се отнася до вложения и вие самите можете да инвестирате, има задоволително свободни терени “, съобщи Паунов.
Той даде и статистика за първото тримесечие на Национален статистически институт за междинната работна, съгласно която област Кюстендил е на 6-о място в страната.

„ Заварихме я на предпоследно място, зад нас в този момент са Благоевград, Видин Силистра, Хасково и Смолян. Четири от тези области са със междинна работна заплата за месец март под 1300 лева Средната работна заплата за Кюстендилска област е 1344 лева Заплатите не са най-ниските в страната, а работни места има. Не са заети и работните места в общината, които обявихме “, казаоще Паунов.

На въпрос по кое време ще се слагат камери за скорост на ул.Г.С.Раковски- камери за скорост се слагат от Министерство на вътрешните работи, община Кюстендил няма право да слага такива.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР