Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателят на Общински

...
Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателят на Общински
Коментари Харесай

Кметът на Община Кюстендил се срещна с българската общност в Босилеград

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, ръководителят на Общински съвет Димитър Велинов и зам.- кметът Николай Дочев се срещнаха с българската общественост в Босилеград, Република Сърбия.

Преди това те участваха във възпоменателна гала във връзка 151 години от гибелта на Апостола. Почит пред делото на Апостола в Босилеград отдадоха Димитър Цанев, общоприет консул на Република България в Ниш, Иван Николов, ръководител на КИЦ „ Босилеград “, представители на Президенството на Република България, депутати, членове на политически партии и организации. В художествената стратегия участваха артистът Мариус Донкин и вокална групировка " Българи ".

Председателят на КИЦ „ Босилеград “ Иван Николов поздрави гостите и акцентира, че наличието на българските държавни представители и публични организации е „ не просто отдаване на респект на Левски, а удостоверение за взаимност и съпричастност към българите в Западните български околности “ и продължи: „ Век и половина величие е доказателство, че Левски е освен национална, само че и международна големина – горделивост за всички българи без значение къде се намираме. Идеологията на Левски изповядва универсалните хрумвания на европейската цивилизация в годините на най-жестокото иго, когато всеки ентусиазъм за независимост, за самостоятелност, за изложение на достолепие, е бил наказван със гибел “.

Генералният консул на Република България в Ниш Димитър Цанев благодари на всички, пристигнали в Босилеград от България.

„ Босилеград е едно от най- тъжните места, където можете да присъствате на тази дата. Тъжно е тъй като това е едно от последните живи места откъснато от българския народ. От друга страна е тъжно, тъй като се следи тук доста мощен развой на родоотстъпничество. Пред паметника в този момент сме 90% хора от България, локалното население не е тук с помощта на политиката, която се води в общината “, съобщи Димитър Цанев.

Кметът на Община Кюстендил в словото си сложи въпроси за поддръжката, която както страната, по този начин и представителите на общини, оказват на жителите на Босилеград.

„ Дали си даваме сметка, че обстановката, в която се намират нашите братя в Западните околности е обстановка сходна на тази, в която е бил Апостола на Свободата- оценен след гибелта си. Дали няма де случи по този начин, че да оценим хората, когато си отидат, а не в този момент когато имат потребност от нашата поддръжка. Всички идваме тук на този ден и заявяваме, че ще оказваме помощ, само че какво се случва в останалите 365 дни от годината “, съобщи инж. Атанасов.



Ръководството на Община Кюстендил посети културно-информационния център, където се срещнаха с проблемите, пред които са изправени нашите сънародници там. Кметът на Община Кюстендил инж. Атанасов пое ангажимент да спомага деца от Босилеград да посещават културни институции в Кюстендил и разнообразни спортни мероприятия. Община Кюстендил ще спомага посредством Общински съвет за локално икономическо развиване поданици на Босилеград да стартират работа в Кюстендил.

Кметът инж. Атанасов зарадва децата от Босилеград с мартеници и образователни пособия.

Възпоменателната гала в Босилеград се провежда от дирекция " Култура " на Столична община, Културно-информационният център „ Босилеград “ и Гражданският комитет " Западни околности ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР