Кметът на община Кричим Атанас Калчев, в контекста на засилващата

...
Кметът на община Кричим Атанас Калчев, в контекста на засилващата
Коментари Харесай

Кметът на Кричим с апел относно бежанците от Украйна


Кметът на община Кричим Атанас Калчев, в подтекста на засилващата се бежанска вълна от Украйна и необятния отзив на съпричастност в България, се обърна към своите съграждани с значима информация по тематиката. 

Той изясни, че за жалост община Кричим не разполага със лична подобаваща база, която да даде за настаняване на нуждаещите се украинци, бягащи от войната.

„Независимо от този факт, съм уверен, че има и ще има мои съграждани, които имат освен предпочитание, само че и опция да приютят в дома нуждаещи се от заслон украински жители. Много от тези мои съграждани, които са подготвени да окажат или оказват такава помощ и поддръжка, по всяка възможност ще срещнат избрани усложнения, които се дължат на неналичието на основан от страната логаритъм във връзка с тези бежанци, заради което следва да се съблюдава настоящото все още българско законодателство в тази област“, съобщи кметът.

Всеки един украински жител потърсил и намерил заслон, при което и да е българско семейство, е задължен в тридневен период да се записва по сегашен адрес, само че не в общината по местоживеене, а в съответната работа „ Миграция “ на Министерство на вътрешните работи, съответно за община Кричим тя е в град Пловдив. Тази регистрация е нужна, с цел да могат тези хора да употребяват здравна и обществена поддръжка.

По-голямата част от бежанците са майки с деца, за които при опция да бъдат обезпечени места в детските градини и/или учебните заведения. Но въпросът не е единствено до физическото настаняване на тези дечица, за което кардинално няма проблем. Проблемът е в неналичието на изясненост и на механизми на национално равнище по какъв начин следва да се действа във връзка с регистрация, статут, здравен статус, имунизационни календари, съществуване или не на персонални документи и така нататък

Получаването на бежански статут е дълъг развой и трае сред 3 и 6 месеца, и през това време украинците не могат да употребяват здравна помощ у нас с изключение на незабавна, а украинските деца не могат да бъдат записани в българско учебно заведение или детска градина. С други думи всеки от нас усеща честен дълг да помогне, само че би трябвало да го създадем по този начин, че да не нарушаваме личните си български правила и закони.

Държавата приготвя национална стратегия за финансово подкрепяне, само че от нея действително ще могат да се възползват с изключение на държавните институции, които дават заслон и частни такива – хотели, къщи за посетители и други, само че единствено при изискване, че са регистрирани в националния туристически указател. Хората не трябва да се заблуждават, че за всеки украинец, който са приютили в дома си, видиш ли страната ще им изплаща по 40 лева за спане и храноден на човек, и би трябвало да са наясно с това.

„Съпричастността е присъща на индивида, хуманно е да се оказва помощ на изпадналия в потребност и неволя, само че е значимо да се прави по този начин, че да не стигнем до обстановка да помогнем на едни, а да навредим на други. Час по-скоро страната би трябвало да утвърди обединен и явен механизъм, както и да обезпечи съответно финансиране за задачата, защото локалните управляващи сами не могат да се оправят с това, а и да не забравяме, че и в огромна част от българските общини, както и в нашата община Кричим, има прекалено много хора, които също се нуждаят от финансова помощ и поддръжка предвид на растящата инфлация и цени на артикули за бита от първа необходимост“, счита кметът Атанас Калчев и прибавя:

„Въпросите и неяснотите са прекалено много, само че някой отсреща – разбирай страната, би трябвало да дава отговори, решения и действителна поддръжка, другояче излиза, че сме огромни популисти. Най-добрият водач не е безусловно оня, който прави най-хубавите неща, това е индивидът, който кара другите да вършат най-хубавите неща. В България има извънредно положителни специалисти на национално равнище и би било добре да бъдат употребени за разписването на ясни механизми и правила, тъй че фактически да сме рационални и ефикасни при даването на помощ под каквато и да било форма“.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР