Кметът на община Кърджали д-р инж.Хасан Азис и председателят на

...
Кметът на община Кърджали д-р инж.Хасан Азис и председателят на
Коментари Харесай

Посланикът на Азербайджан гостува в община Кърджали

Кметът на община Кърджали доктор инж.Хасан Азис и ръководителят на Общински съвет инж.Юсеин Ахмед организираха през днешния ден работна среща с изключителния и пълномощен дипломат на Република Азербайджан в София Н.Пр. господин Хюсеин Хюсеинов.

В срещата взе участие и заместник-кметът Тунджай Шюкрю.

Обсъдени бяха опциите за партньорство в разнообразни сфери – просвета, обучение и стопанска система. Кметът на Кърджали срещна госта с богатото културно-историческо завещание на Източните Родопи, с икономическия профил на общината, синвестициите в региона.

Той напомни, че през 2019г. община Кърджали и посолство на Азербайджан проведоха провеждането на празника Невруз в Кърджали, осъществени бяха и други взаимни начинания в областта на културата и образованието. В Кърджали живеят хора от разнообразни етноси и религии, връзките са построени на основата на толерантността и уважението към другия. Затова празника Невруз откри своето естествено място в Кърджали, акцентира кметът.

Н.Пр. Хюсеин Хюсеинов сподели, че през 2022-ра се навършват 30 години от началото на дипломатическите връзки сред България и Република Азербайджан.Годишнината ще бъде маркирана с разнообразни културни събития в Баку, с посещаване на български бизнесмени там за присъединяване в комерсиално изложени. Той напомни, че наоколо до столицата на Азербайджан е построена Свободна икономическа зона, която може да даде късмет за показване на българските производители и оттова те биха могли да намерят път и към пазарите на Средна Азия.

Коментирани бяха благоприятни условия за разширение на двустранните контакти и реализация на взаимни планове, побратимяване сред община Кърджали и община от Азербайджан, основаване на другарски връзки сред учебни заведения от Кърджали и от Баку и други

Дипломатът уточни, че през март екип от кърджалийския спектакъл ще показа в София със съдействието на посолство на Азербайджан оперетата „Аршин Мал Алан“.Това емузикална комедия от създателя на първата опера в мюсюлманския Изток УзеирХаджибейли, която се осъществя в локалния спектакъл с поддръжката на Министерство на културата на Азербайджан.

След края на срещата дипломат Хюсеинов и доктор инж.Азис посетиха край Кърджали трасето на газовия интерконектор сред Гърция и България.

Газовата връзка сред България и Гърция е с дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя стартира от Комотини, Гърция и ще се свързва с българската газопреносна система при Стара Загора.

Очаква се газовата връзка Гърция-България да бъде въведена в употреба до 1 юли, с цел да може страната ни да получава контрактуваните с Азербайджан количества газ.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР