Кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис и зам.-кметът

...
Кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис и зам.-кметът
Коментари Харесай

Подпорна стена застрашава основите на жилищен блок в Кърджали

Кметът на община Кърджали доктор инж. Хасан Азис и зам.-кметът по строителство инж. Катя Митовска направиха оглед на място за сегашното положение на подпорната стена в непосредствена непосредственост до блок „ Орфей - юг " в кв. „ Веселчани ", оповестиха от Общината.

Подпорната стена е в предаварийно положение. Тя е деформирана и напукана преди към 6 година, като деформациите не престават най-силно в есенно-зимния сезон.

В резултат на изобилните превалявания тази седмица земната основа е мощно преовлажнена и е повишен земния напън върху подпорната стена. Това е довело до увеличение на наклона на стената и увеличаване на пукнатината.

На място бе установено задръстване на канализационния клон и ревизионна шахта, която се намира в непосредствена непосредственост до стената.Съществува действителна заплаха при последващи превалявания от сняг и дъжд стената да се унищожи и да компрометира земния насип на основите на блока. Инж.Катя Митовска алармира навреме „ ВиК " за разчистване на канализацията.

През декември 2015 година е направен механически план, с който при започване на 2016 година общината е кандидатствала за средства от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне. Към момента няма утвърдени средства за осъществяване на плана.

Мерките, които ще бъдат подхванати от община Кърджали са осъществяване на проверка на канализационните клонове на блока и създаване на дренажна система, която да води повърхностните и подпочвени води отвън обсега на земния насип.

След оглед на място от конструктора, ще се търсят нужните средства за финансиране и решение на казуса.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР