Кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев информира, че

...
Кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев информира, че
Коментари Харесай

Горна Оряховица отиде на съд заради отказ от пари за чист въздух

Кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев осведоми, че е подал тъжба в Софийския административен съд против решението на Комитета за наблюдаване на оперативна стратегия " Околна среда " 2014 – 2020 (ОПОС), съгласно което Горна Оряховица няма да получи евросредства по предпочитана ос 5: „ Подобряване качеството на атмосферния въздух “ за използване на ограничения за понижаване на замърсяването на въздуха, макар, че града от години е измежду трите най-замърсени с фини прахови частици (ФПЧ) обитаеми в страната.
Със свое решение от 12 ноември 2018 година, Комитетът за наблюдаване на ОПОС е определил като възможни претенденти за приемане на безплатна финансова помощ за възстановяване качеството на атмосферния въздух (КАВ) 7 от общо 25 общини с нарушено качество на въздуха, които са Бургас, Видин, Димитровград, Монтана, Пловдив, Смолян и Столична община.
Решението визира интереса на община Горна Оряховица, защото тя е изключена от вероятния кръг лица (бенефициенти), на които може да бъде предоставена безплатна финансова помощ по ОПОС за замяна на самостоятелните и многофамилни отоплителни устройства, работещи на твърдо гориво (дърва и въглища) с различен тип отоплителни устройства на газ, електричество и пелети.
Кметът на общината е безапелационен, че данните за община Горна Оряховица по критерия за допустимост „ главен източник на замърсяване – битово отопление “ и по критерия за качество №2 „ население, изложено на риск от превишени равнища на фини прахови частици ФПЧ10 “ са употребявани неточно от Главна дирекция „ ОПОС “ при Министерство на околната среда и водите, и това е повода градът да отпадне от допустимите претенденти по процедурата „ Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух “. Той съобщи, че община Горна Оряховица дава отговор на всички критерии , защото главния източник на замърсяване на въздуха е битовото отопление ( 70,16% според настоящата общинска стратегия за КАВ) и популацията, изложено на риск от превишени равнища на ФПЧ10, е 12 628 семейства , а не брой поданици, както е възприето от Комитета за наблюдаване на ОПОС. „ Реално изложеното на риск население е над 44 000 поданици “ – посочи той.
„ На никой градоначалник не му е прелестно заран новините да стартират с " най-мръсният въздух е в Горна Оряховица ". Не мога да си обясня това " не ", на какво се дължи ", съобщи още инж. Добрев.
Допълнителните причини, изложени от кмета и основния еколог на общината Надя Даракчиева касаят позволени съгласно тях нередности при определянето на градовете с най-високо замърсяване на атмосферния въздух с фини прахови частици.
„ От таблицата се вижда, че единствено 5 градове (бел. ред. - Видин, Горна Оряховица, Монтана, Пловдив и София, по табл. на Главна дирекция " ОПОС " ) са с най-високи индикатори по аршин за качество № 1 - 7-7-14 “ – сподели кметът. Това са 7 превишения на средногодишната норма за ФПЧ 10 за интервала 2011 – 2017 година, 7 превишения на средноденонощната норма за ФПЧ 10 за интервала 2011 – 2017 година и сбор от 14 превишения на ФПЧ 10 за същия интервал. Цифрите за останалите 20 общини са по-ниски.
„ Това демонстрира, че Горна Оряховица е измежду петте градове с най-високо замърсяване на атмосферния въздух, по тази причина би трябвало да бъде финансирана. “ , обоснова се кметът.

Г-жа Даракчиева добави, че за 2017 година са регистрирани 84 дни с превишение на нормите за пределно възможни концентрации (ПДК) за фини прахови частици в атмосферния въздух . " За съпоставяне мога да кажа, че през 2011 година сме имали 150 превишения на ПДК за ФПЧ10. Оттогава до момента, с помощта на ограниченията от нашата общинска стратегия, които прилагаме, сме понижили превишенията на годишна база. Очаква се да приключим 2018 година с брой превишения сред 80 и 90. От началото на този отоплителен сезон имаме 25 превишения. “, сподели още общинския еколог.
Следва да се има поради, че според Наредба №12 от 15.07.2010 година, с която се дефинират нормите за концентрации на ФПЧ в атмосферния въздух, приблизително денонощната норма от 50 мкг/м3 за ФПЧ10 не би трябвало да бъде превишавана повече от 35 пъти годишно, с цел да бъдат защитени хората и околната среда от техния нездравословен резултат.
" Решението на Комитета обезсмисля общинските стратегии за възстановяване на КАВ на общините, които не са позволени като бенефициенти, защото не дефинира средства за тяхното осъществяване ", е посочено в жалбата на община Горна Оряховица. Затова, съгласно кмета, община Горна Оряховица следва да бъде избрана като позволен бенефициент.
„ С тази стратегия желаеме да подпомогнем жителите, тъй като тя дава опция за тях да спомогнат за подобряването качеството на въздуха, като заменят отоплението си с газ или друго екологосъобразно, защото нямаме Топлоелектрическа централа “, съобщи още той.
В отговор на журналистически въпрос, инж. Добрев изясни че " според методиката, възприета от ОПОС, в случай че 2702 семейства от региона на Автоматичната станция за премерване на КАВ в Горна Оряховица се възползват от опциите по програмата, по предварителни калкулации ще бъдат нужни към 8 млн. лв. “.
От общината считат, че при направеното класиране от ОПОС не са взети под внимание възраженията на Горна Оряховица, заради което през тази седмица са завели тъжба против решението на Комитета за наблюдаване, а през идната седмица ще заведат и иск против заповедта на Управляващия орган, който е определил окончателното класиране.
„ Въпрос на съда е дали ще спре осъществяването на програмата. Според мен би трябвало да я спре. Има и други способи за финансиране, въпрос на разговор е – може и посредством Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда или посредством държавна целева дотация – сподели кмета. - „ Ако съдът отхвърли жалбата, ще сезираме виновните европейски институции и ще търсим подпомагане от тях. “, добави още той.
Съгласно рекомендациите на Европейската комисия , поддръжката на ОПОС се концентрира върху територии със средоточаване на население, отопляващо се на дърва и въглища, и обхващащи допустимо максимален дял население, експонирано на замърсяване.
Според министърът на околната среда и водите Нено Димов, грешката не е на министерството, а на общинската администрация. В писмо с изх. № 08-00-878от 16.11.2018 година той показва, че „ информация, по отношение на популацията, експонирано на замърсяване липсва в общинската стратегия за КАВ на община Горна Оряховица “ и добавя, че „ Управляващият орган на програмата приема, че цифрата 12 628 е брой семейства, а не брой поданици “, само че заради липса на категорично изработен извод за засегнатото от замърсяване население в общината, оценката в следствие от обследването се поправя на „ липсват данни “ “. По отношение на идентифицирането на битовото отопление като главен източник на замърсяване, в същото писмо се споделя, че „ информацията е взета от Таблица № 11 Източници на замърсяване (стр. 39 в Оперативна програма КАВ на община Горна Оряховица). Независимо от това събитие, Управляващият орган на програмата приема Вашето несъгласие и поправя оценката, дадена на община Горна Оряховица по аршин за допустимост № 2. “
По данни на Изпълнителна агенция по околна среда за ежедневния мониторинг за качеството на атмосферния въздух в страната, в Горна Оряховица превишенията на праговите стойности за наличие на ФПЧ10 от последните дни са над 3 пъти - за 05.12.2018 година - 3.85 – най-високото превишение в страната, за 04.12.2018 година - 3.25 – по-високи са превишенията във Видин, Пловдив и София, за 03.12.2018 година - 3.45 – по-високи са превишенията в София и Пловдив, и така нататък По данните от последния месец, общината се подрежда в топ 3 на най-силно нечистите общини по замърсяване с ФПЧ10.
Съгласно решението на Управляващия орган на ОПОС, общо 18 общини с нарушено качество на атмосферния въздух по индикатор ФПЧ10 няма да могат да аплайват по процедурата „ Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух “ с финансов запас близо 112 млн. лв. , тъй като не отговарт на критериите за възможни бенефициенти и/или имат пропуски в документите. Това са 14 регионални центрове - Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Перник, Плевен, Русе, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен и 4 общински центрове - Асеновград, Горна Оряховица, Гълъбово и Несебър .
...
Фините прахови частици съставляват микроскопични твърди или течни субстанции, които са натрупват в атмосферата. Най-често срещаните ФПЧ са с величина 10 микрометра (ФПЧ10). Те са по-груби и се отделят при горене, автомобилeн трафик и разнообразни индустриални процеси. По-малките частици с размер 2.5 микрометра (ФПЧ2.5) съставляват токсични органични съединения и тежки метали. Те са и по-опасни за здравето на популацията.
Прахът оказва въздействие върху човешкото здраве. Той постъпва в организма най-вече посредством дихателната система, при което по-едрите частици (ФПЧ10) се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици (ФПЧ2,5) доближават до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни болести, грип или астма са изключително чувствителни към високи стойности на ФПЧ10. Превишаване на средногодишната норма за запазване на човешкото здраве се записва, когато измерената средногодишна централизация на ФПЧ2.5 в атмосферния въздух е над 25 µg/m3 (в мощ от 01.01.2015 г.).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР