Кметът на община Девин, Здравко Иванов проведе среща с представители

...
Кметът на община Девин, Здравко Иванов проведе среща с представители
Коментари Харесай

Голямо е количеството на умрялата риба в река Девинска, започват зарибяване с пъстърва

Кметът на община Девин, Здравко Иванов организира среща с представители на " Девин “ ЕАД поради замърсяването на реката и измирането на огромно количество риба. За " Фокус “ кметът съобщи, че от компанията са признали за съществуването на индустриален проблем и че ще поемат отговорността за замърсяването .

От " Девин “ ЕАД ще дарят средства и от на следващия ден ще стартира поетапно зарибяване на река Девинска. " Искат да оказват помощ за възобновяване на популацията на рибата. От на следващия ден ще стартира поетапното зарибяване на реката, то ще стане на няколко пъти и с риба, която е уместно да бъде пусната в този миг и сезон. Административните органи ще извършат техните административни процедури, най-вероятно ще сформират и актове и може би ще има и наказателни постановления в тази тенденция, разясни Иванов.

" Измрялата риба към този момент от няколко дни се почиства от реката от доброволци, от състезателите по състезателен лов на риба, от децата, които са риболовци по реката. По-голямата част е изчистена. Има и по-труднодостъпни места, в които се откриват единични риби, само че почистването на речното корито от умрялата риба ще продължи. В момента количеството е огромно и още не е разказано. По-малката риба, която се е възпроизвела естествено в реката, няма по какъв начин да се опише. Популацията няма да може да се възвърне бързо. С плануваното зарибяване ще се възвърне популацията на по-големите риби и есента посредством Националното Ловно-рибарско съдружие ще зарибим и с по-малки рибки 8-10 грамови рибки “, изясни кметът на Девин.

Той посочи, че най-силно засегнатият сектор е към 1,5 км. От мястото, където са открити първите мъртви риби до градската част до моста, който е в посока постройката на общината.

" Мъртвата риба ще бъде унищожена. Не следва да се употребява от съображения за сигурност за здравето на хората “, сподели още Здравко Иванов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР