Кметът на община Благоевград Румен Томов се обяви против предложенията

...
Кметът на община Благоевград Румен Томов се обяви против предложенията
Коментари Харесай

Разнобой за триседмичния локдаун в Благоевград. Кметът на града е категорично против

Кметът на община Благоевград Румен Томов се разгласи срещу предложенията на Covid комисията към Общинския съвет за самобитно затваряне на града по отношение на разпространяването на ковид.

Благоевград да се затвори за три седмици, считано от понеделник, 23 ноември, като останат да работят единствено най- значимите институции и обекти - общински и държавни институции, аптеки, хранителни магазини, банки, е едно от трите решения, които късно вечерта в сряда взе особено основаната в помощ на битката с Covid-19 комисия в Общинския съвет.

" Според мен тази мярка е недомислена, защото ще довлече доста последствия на целия град - стопански, обществени, тъй че това е мярка, която не е добра в този миг. Трябва методът да е извънредно уравновесен. От Министерство на вътрешните работи се изрекоха, че не е нужен вечерен час, тъй като градът и без друго е запустял. Хората от работа се прибират у дома ", сподели кметът на ексклузивен брифинг.

И реакцията на благоевградския бизнес не закъсня - на брифинга пред общината пристигнаха и ресторантьори, които обявиха, че обсъжданото затваряне на комерсиалните обекти, ще се отрази доста отрицателно върху стопанската система на града.

Кметът Томов опроверга позицията на общинските съветници, че няма система, която в действително време да разполага с информация за натовареността на лечебните заведения и свободните кревати. Това се координира със незабавната помощ. Той заяви, че в общинската болница по онкология идната седмица също се разкрива Covid бранш.

Според градоначалника пикът на болестта в общината е отминал, съдейки по цифрите.

" Противопоставянето от страна на болшинството в общински съвет заема застрашителни размери. Дезинформацията, която се пробват да основат, цели да унищожи доверието посред ни ", написа по-рано кметът на Благоевград в пост във Facebook.



Крайната мярка за треседмичен локдаун на града бе препоръчана поради тревожния растеж на заболелите от ковид, които имат потребност от болнично лекуване, неналичието на свободни кревати в лечебните заведения и повишаване на смъртните случаи. Точно тя обаче взриви обществените мрежи от мнения, които изцяло поддържат или отхвърлят концепцията на деветимата законодатели в комисията. Всъщност и измежду самите и членове се оказа, че няма единодушие по всички оферти.

Съгласие има за това, че до момента Общински съвет не е употребен рационално в работата на оперативния щаб, че координацията сред институциите не е добра и че е нужна ежедневна помощ към болничните заведения.

" Досега общинският съвет трябваше да бъде интензивно употребен в битката с коронавирусната зараза. В ръководството на този развой в Благоевград няма съгласуваност сред звена, които могат да свършат доста ", сподели заместник-председателят на комисията доктор Владимир Пандев.

Той обаче е изрично срещу триседмичния локдаун: " Аз съм извънредно срещу - безсмислени ограничения. Мерки, които още толкоз ще затруднят цялата активност на страната. И непотребна суматоха ".

Над 25 ноември Общинският спешен щаб ще заседава и ще гласоподава предложенията на комисията от общинския съвет.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР