Кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев поднесе венец пред

...
Кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев поднесе венец пред
Коментари Харесай

150 години безсмъртие - Асеновград се преклони пред Левски

Кметът на община Асеновград доктор Христо Грудев сервира венец пред паметника на Васил Левски в града. На 19-ти февруари се означават 150 години величие на Дякона. Десетки поданици на града - и възрастни, и млади, и дребни деца се поклониха пред паметта на Апостола на българската независимост през днешния ден.
 
 Д-р Христо Грудев Д-р Христо Грудев Източник: Община Асеновград
Програмата за поклонението стартира тъкмо в 12:00 ч. със заупокойна молитва, отслужена от асеновградски свещеници. Възпоменателният митинг-поклонение се състоя пред барелефа на Васил Левски в Асеновград.
 
 150 години величие - Асеновград се преклони пред Левски 150 години величие - Асеновград се преклони пред Левски Източник: Община Асеновград
Слово, което напомни за великите и несравними със съвремието каузи на Дякона, произнесе писателят Николай Табаков. Той показа къс разбор на произведения и отзиви, написани от Иван Вазов, Христо Ботев и Николай Хайтов за Левски. А най-после напомни, че ние всички би трябвало освен да носим Апостола в сърцето си, само че и да следваме неговите завещания.
 
Последва литературна стратегия с присъединяване на възпитаници от СУ " Св. княз Борис I " в Асеновград. Младежите с неспокойствие и боязън изричаха думи, в миналото казвани от Дякона. Рециталът им докосна душите на всички присъстващи.
 
 150 години величие - Асеновград се преклони пред Левски 150 години величие - Асеновград се преклони пред Левски Източник: Община Асеновград
Веднага по-късно, бяха поднесени венци и цветя пред барелефа на Васил Левски, извисяващ се величествено над всички. Възпоменателният протест приключи с едноминутно безмълвие, в което всеки бе коленичил и свел глава пред лика на Дякона. А най-после прозвуча гордо и химнът на България.
 
 150 години величие - Асеновград се преклони пред Левски 150 години величие - Асеновград се преклони пред Левски
Припомняме, че отбелязването на 150-годишнината от гибелта на Апостола на българската независимост ще продължи и в неделя, 19-ти февруари. Точно в 12:00 ч. ще стартира поклонението пред паметната плоча на Дякона в манастир " Св. Петка Мулдавска ".
 
Видео от събитието може да гледате по-късно през днешния ден в YouTube канала на община Асеновград.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР