Хиляди деца мигранти тестват училищната система в Ню Йорк

...
Кметът на Ню Йорк предупреди, че градът може да бъде
Коментари Харесай

Кметът на Ню Йорк предупреди, че градът може да бъде „унищожен“, ако не получи повече помощ, за да се справи с приток на мигранти. Около 20 000 новодошли започнаха училище в четвъртък в най-големия град на Америка, което подчертава мащаба на предизвикателството.

Децата в Ню Йорк се връщат в клас.

Пред училището Riverside в горната западна част на Ню Йорк 10-годишният Тиаго Мангиер сияеше от вълнение, докато чакаше майка му да избере него от първия му ден в четвъртък.

Заставайки редом до връстниците си, той не показа нито едно от нервите, които може да се очаква от нов ученик, да не говорим за такъв, който наскоро е пристигнал от друга страна.

Тиаго е едно от 20 000 деца мигранти, които са влезли в училищната система на Ню Йорк. Той дойде през март с родителите си и малката си сестра Сузет от Лима, Перу, и е отседнал в приют наблизо в хотел Уотсън.

Ню Йорк обявява извънредно положение заради мигрантската „криза“

„Бях наистина развълнуван, бях толкова щастлив, беше наистина хубава класна стая“, каза Тиаго пред BBC. Най-важното е, че той беше щастлив да говори и да играе с нови приятели, нещо, което не е имал от известно време.

От 600-те ученици на държавното училище в Ривърсайд, 200 са новопристигнали мигранти.

Майка му, Патриша Албинес, се задавя, докато желае щастието на сина си тук, но е уверена, че той е издръжлив. „Не се притеснявам, защото Тиаго беше наистина добър ученик в Перу, така че знам, че може да даде всичко от себе си“, казва тя.

Докато Ню Йорк отбеляза началото на новата учебна година за повече от един милион ученици, кметът Адамс присъстваше в знойната жега, за да пожелае на учениците в Бронкс късмет.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР