Кметът на Монтана Златко Живков винаги е бил прям и

...
Кметът на Монтана Златко Живков винаги е бил прям и
Коментари Харесай

Кметът на Монтана: Чудя се какъв фаворит може да е Левски в това състояние

Кметът на Монтана Златко Живков постоянно е бил непосредствен и открит. Никога не е криел фенските си пристрастия към идния противник на отбора - Левски. Днес обаче за 90 минути градоначалникът ще би трябвало да не помни това. Защото, както самият той споделя: " Няма нищо по-високо от Монтана ". За конфликта със “сините”, завръщането в елита и упоритостите на отбора Живков отговори на въпросите на " Тема Спорт ".

- Г-н Живков, 5 точки от 3 кръга - малко или доста е това за Монтана и удовлетворен ли сте от началото на сезона?
- Може да звучи превъзходително, само че са и доста, и малко. Можеше да бъдат и повече. Започнахме със зрелищен хикс с Арда и страдание за пропусната победа, само че тя можеше да отиде и при другия тим. Що се касае до дуела с Царско село, тематиката не ми се разяснява. Силно се надявах, че можем да спечелим в София, само че предвид на това по какъв начин потегли и се разви мачът и по какъв начин го завършихме - с 9 индивида, точката е скъпа. Макар и сложна, успеха над Етър в последния кръг беше предстояща. Петте точки можеше и да са седем, само че като се има поради обстановката, в която приключи предишният сезон и стартира този, без задоволително време за подготовка, сме удовлетворени. Запазихме гръбнака на тима от Втора лига, като двама от най-хубавите ни тогава в този момент са титуляри в други отбори - вратарят Симеонов в Арда, а Наско Илиев в Ботев Пловдив. Това е отзив за добре свършена работа досега. Така че началото е обещаващо.

- Ще вземете ли ограничения против поредицата червени картони за вашия отбор?
- Така е, малко допълнително идват. Като гледах класацията по великодушие, излиза, че ние сме най-грубият тим, а това надалеч не е по този начин. Единият червен картон беше за разкарване, а при другите просто страстите и въздействието вътре в играта доведоха до тях. Да, проблем е, тъй като се случва в следващ мач, и ще се вземат ограничения в тази посока. Има върху какво да се работи. Особено при изгонването на Минков против Царско село за разкарването на топката. Надявам се това доста бързо да го преодолеем.

- Показахте добър усет с избора на треньора - Никола Спасов, каква е оценката ви за работата му първоначално?
- Мисля, че за следващ път не сбъркахме с наставника. Интелигентен и правилен човек. Най-интересното беше, че като че ли бе квалифициран за нашето позвъняване и бе осведомен в елементи с нещата. Бързо влезе. Търсихме влиятелен човек, колкото и малко да са те сега в треньорските среди. Хареса ми, че не бяга от отговорност. Имахме пропуски, изключително в първия мач с Арда, който можеше да приключим по различен метод. Спасов е свестен човек и мисля, че случихме с наставника.

- Предстои ново съществено тестване - домакинство на Левски. Ще успее ли най-сетне Монтана да победи сините, към които не е загадка, че имате фенски благосклонности?
- Преди няколко години бихме за купата и Левски, и ЦСКА, само че с предишното не се живее. Сергей Георгиев, който продължава да е в тима, вкара и на едните, и на другите. Сега обаче всевъзможни страсти остават зад тила ни. Нищо не е по-високо и по-силно от Монтана и каквато и страст да има в тази фенска част, тя по-скоро е за друго време и място. Но не и в този момент. По никакъв метод това няма да повлияе на мобилизацията за мача със сините. Левски си е Левски, без значение че от оня Левски е останало единствено името. Имайки поради не положителното положение сега на Терена ". Но това, въпреки това, е постоянно доста рисково. Нож с две остриета. Може пък да избухнат. Все отново имат нападатели, които костват много повече пари от нашите играчи. По-висок бюджет, без значение от всички други проблеми. Така че ще сме извънредно деликатни. Всички знаем каква фигура е Наско Сираков. Да ви кажа, аз избирам да ми дават Левски за любимец, макар че ми е мъчно да го приема и се чудя какъв любимец могат да бъдат в това положение. Но това, което най-вече ме интересува, са трите точки на " Огоста ".

- Като стана дума за бюджет, вдигнахте ли този на Монтана по отношение на предходното присъединяване 6 елита преди три години, когато бе 1.5 милиона лв.? Все отново имате още два елитни клуба - женски баскетбол и мъжки волейбол.
- Да, малко е нагоре. Не е елементарно, само че се оправяме. Сега чакаме да вземем двама нови футболисти - централен нападател и бранител. Ще създадем всичко допустимо. От дълго време следим такива играчи, само че няма да е непременно. Поради тази причина някои бяха отпратени. Много по-внимателно и премерено действаме в този момент. Понаучихме си уроците. Да, всички имат проблеми на старта и това се видя. В момента Първа лига е много забавно състезание - Левски и Славия са на дъното. Но те няма да останат дълго там, допускам. Освен Етър, който е без точка и без вкаран гол, всички останали са в едно положение, при което всеки може да изненада всеки.

- Реално ли е да се приказва, че Монтана може да се бори за място в групата сред 7 и 10 позиция?
- Като виждам бюджета, упоритостите, подготовката, за какво не. Обикновено класиранията ни са тук сред 8 и 11 място. Отборът уцели ваксата в един доста комплициран интервал в СО/Ю-19 епидемията, и то с всички провокации - неявяване на турнирни мачове напролет - два месеца, бараж. Но резултатите ни демонстрират, че момчетата се стараят, добре готови са. Направихме мощен колектив, отракан отбор и всичко това дава плодове. Видя се в серия от положителни мачове и игри, че тези, които ни подценяват, берат кахъри с нас. Без значение на какви равнища са и къде са. Затова приказваме - одобряване в елитната група, което се надявам да пристигна след добра и смислена игра. Стягаме всичко в йерархията. Базата ни в никакъв случай не е била толкоз добра както е в този момент. Сега ще вършим още един нов терен по европейски план. Една извънредно необятна основа е сега школата - имаме представители в трите елитни дивизии - до 19, до 17 и до 15 години, и още доста подготвителни групи. Опитваме се да разгърнем всичко, а не нещата да са свързани само и единствено с мъжкия тим. Към футбола в града има огромен интерес, само че знаете, че ние сме състезателен град, само че това към този момент е друга тематика.

- През пролетта следва древен празник за Монтана, какво да чакат почитателите в града?
- Работим към този момент в тази тенденция и предвиждаме много начинания, само че към този момент ще запазя всичко в загадка. Най-важното е, че посрещаме юбилея в елита. Ние сме тим с огромни обичаи, измежду тези с най-вече мачове във второто равнище на футбола у нас. Това беше преди 89-а година. Всички резултати и класирания в елита пристигнаха с демокрацията. Но 100 години са си 100 години. Това значи традиция. Надявам се да отбележим юбилея по един отговарящ метод. Снимки: Марин Маринов, Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР