Този град намали смъртните случаи в трафика до 0, след като направи голяма промяна в правилата си за шофиране — ето защо другите градове трябва да си вземат под внимание

...
Кметът на Лондон, Садик Хан, е изправен пред критики от
Коментари Харесай

Кметът на Лондон, Садик Хан, е изправен пред критики от политически опоненти за стремежа си да разшири “ ултраниски емисионни зони” в града.

Ако карате кола в определени райони на столицата на Обединеното кралство и тя не отговаря на стандартите ULEZ — които следват европейските стандарти за емисии — може да носите отговорност до £12,50 (около $15,75) дневна такса.

Този ход има за цел да помогне за намаляване на токсичното замърсяване на въздуха в града, което Хан отбеляза в статия от 2021 г. за The New Statesman е фактор, допринасящ за влошаване на астмата и потенциално увеличаване на риска от деменция.

Въпреки противопоставянето на местните съвети и шофьорите на автомобили, задвижвани от двигатели с вътрешно горене — които произвеждат редица вредни емисии, които увреждат общественото здраве и изострят глобалното отопление — има много очевидни ползи от опитите да се държат замърсяващите превозни средства извън пътищата.

В Испания, например, един град забрани повечето автомобили през 1999 г. и се наблюдават някои забележителни промени.

От 2022 г. Понтеведра, в Северна Испания, не е виждал смъртни случаи, свързани с автомобили, повече от 10 години. Според коментари, направени от кмета на града, Мигел Анксо Фернандес Лорес, в статия на Politico, общото замърсяване на въздуха е намалено с цели 67%.

„Решихме да препроектираме града за хората, вместо автомобили и оттогава берем наградите“, каза Фернандес Лорес.

Паркингът оттогава беше преместен извън центъра на града, като се появиха редица подземни паркинг зони, за да се справят с превозните средства на жителите. Видеоклип от 2018 г. от Световния икономически форум цитира информация от Smart Cities, според която 70% от пътуванията в града са били пеша по това време.

„Приемането на този вид мерки първоначално изисква политическа смелост“, Фернандес Лорес казах. „Но страхът от загуба на избори не трябва да обуславя действията, които отговорните политици предприемат.“

След въвеждането на ULEZs в Лондон, правителството на града отчете 50% намаление на замърсяването с азотен диоксид; между 2016 г. и 2020 г. нивото на замърсяване е намаляло пет пъти по-бързо, отколкото в останалата част на Обединеното кралство. Твърди се също, че благодарение на политиката са избегнати 1 милион приема в болница.

Очевидно е, че насърчаването на използването на ауспух- електрически автомобили без емисии или просто забрана на автомобили в градските пространства може да донесе значителни ползи за жителите. Понтеведра вече го видя и Лондон се надява разширяването на ULEZs да доведе до подобни резултати чрез намаляване на наличието на токсични газове във въздуха на града.

Присъединете се към нашия безплатен бюлетин за готини новини и действителна информация, която улеснява да си помогнете сами, докато помагате на планетата.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР