Кметът на Кюстендил забрани провеждането на среща в читалище Зора,

...
Кметът на Кюстендил забрани провеждането на среща в читалище Зора,
Коментари Харесай

Прокуратурата и кметът на Кюстендил спряха читалищна среща, рекламираща се с нацистки генерал

Кметът на Кюстендил забрани провеждането на среща в читалище " Зора ", която се популяризира с плакати, на които участва портрет на нацисткия военачалник Фердинанд Шьорнер. Срещата под надпис " Героите от Втората международна война 1941 - 1945 " е била планувана за 6 юни, само че сигнали на жители са довели до бърза реакция от страна на прокуратурата и кмета.

Първият подаден сигнал е от 5 юни. В него се оповестява, че на разнообразни места в Кюстендил са разлепени плакати, съдържащи изображение на генерала от Втората международна война Фердинанд Шьорнер във военна униформа с нацистки знаци. Прокуратурата незабавно е почнала досъдебно произвеждане за проповядване и подбудителство към дискриминация и ненавист, учредени на раса, националност или етническа принадлежност.



По време на следствието са осъществени огледи на четири адреса. Претърсено е и жилището на ръководителя на читалището, където се намира и адресът за преписка с читалището.

" Прокуратурата е събрала и други доказателства за осъществяване сходни действия в минал интервал. В къси периоди ще извърши разбор на доказателствата дали действието реализира признаците на закононарушение срещу Републиката – за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или принудително изменяне на открития от Конституцията публичен и държавен строй ", написа в известието на районната прокуратура в Кюстендил, като се прецизира, че досъдебното произвеждане може да бъде пренасочено към Специализираната прокуратура.

Това е втори сходен случай от последните дни, откакто бургаски медии оповестиха, че на 20 април пред входа на Съдебната палата в града са били разлепени стикери с лицето на Адолф Хитлер. Полицията е открила, че причинителите са трима мъже на възраст сред 17 и 44 години. Въпреки това, най-малко досега, Бургаската районна прокуратура отхвърли да образува досъдебно произвеждане против тях.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР