Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че украинската столица е

...
Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че украинската столица е
Коментари Харесай

Киев смени имената на почти 100 улици, за да се отърве от руското минало

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че украинската столица е преименувала през днешния ден 95 улици като част от старания за унищожаване на съветски и руски имена тук-там в града, съобщи Ройтерс. Украинските управляващи форсираха активността по " дерусификация “, откакто Русия нахлу в Украйна, с цел да се отърват от наследството на стотици години ръководство от Москва. 

" Новите имена би трябвало да увековечат загатна за значими исторически събития за Украйна, както и известни персони и герои, популяризирали Украйна и борили се за независимостта на нашата страна “, написа Кличко в Телеграм. По думите му процесът напълно не е завършил. Той даде обещание да поставя още старания в тази тенденция.

Една улица е кръстена на Лондон – столицата на Англия, която е измежду най-решителните съдружници на Украйна. Друга получава името " Украинско възобновление “ – като отзвук от думите на украинския президент Володимир Зеленски, който в Деня на независимостта на Украйна, сподели, че страната му се е родила още веднъж след нахлуването на Русия. Улица, носела по-рано името на руски министър на защитата, е прекръстена в чест на батальона " Азов “, считан от Русия за терористична организация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР