Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу е отхвърлил идеята "Света София",

...
Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу е отхвърлил идеята "Света София",
Коментари Харесай

Няма нужда от отваряне на Света София за поклонения, смята кметът на Истанбул

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу е отхвърлил концепцията "Света София ", която е със статут на музей да бъде отворена за мюсюлмански поклонения. Тя бе стартирана от турския президент Р.Т. Ердоган.

Екрем Имамоглу е показал това пред участниците в интернационалния стопански конгрес в Делфи. Имамоглу е взел участие във форума посредством видеоконферентна връзка, осведомиха турските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

В отговор на въпрос на гръцки публицист какво е мнението му по въпроса, Имамоглу е декларирал: "Аз нямам доверие, че има нужда от това "Света София " да бъде отворена за поклонения ".

Мюсюлмани: Реджеп Ердоган няма права върху Св. София!

Подчертавайки, че с този въпрос се спекулира и се употребява като коз за задачите на вътрешната политика, Имамоглу е декларирал още: "Това, че напоследък още веднъж се стартира концепцията "Света София ", която е оповестена за музей, да бъде отворена за поклонения се употребява с вътрешнополитическа цел. Пред Турция стоят за споразумяване доста по-важни проблеми и тази тематика няма за какво да се извежда на дневен ред ".

Мевлют Чавушоглу: "Света София " е вътрешна работа на Турция

Мнение по въпроса за Света София е изразила и някогашната кметица на Атина Дора Бакояни, която взе участие във форума.

Подчертавайки,че Света София е забележителност със международно значение, тя е декларирала: "Специалната обич, която християните демонстрират към Истанбул, от време на време води до ненужно напрежение ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР