Кметът на хърватската столица Загреб Милан Бандич е починал днес

...
Кметът на хърватската столица Загреб Милан Бандич е починал днес
Коментари Харесай

Кметът на Загреб - популистът Милан Бандич, почина от инфаркт след 21 г. на власт

Кметът на хърватската столица Загреб Милан Бандич е умрял през днешния ден от инфаркт на 65-годишна възраст, заяви Хина, базирайки се на пресслужбата на общината.

Бандич се почувствал зле към среднощ и е бил откаран в болница, където по-късно умрял, заяви държавната телевизия ХРТ.

Популистът Бандич се наложи като един от най-известните хърватски политици, управлявайки столицата през последните 21 години, отбелязва Асошиейтед прес.

Между 1995 и 2000 година Бандич е общински консултант в Загреб, а през 2000аг. за пръв път става кмет. Преизбран е на поста през 2001 година, а година по-късно с решение на общинския съвет става заместник-градоначалник. През 2005 година още веднъж е определен за кмет. На този пост е преизбиран и през 2009, 2013 и 2017 година

Той бе водач на партията " Милан Бандич 365 - Партия на труда и солидарността ". Преди това членува в Социалнодемократическата партия.

Името на Бандич беше забъркано в няколко корупционни абсурда. Антикорупционните управляващи започнаха няколко следствия против него, а през 2014 година той бе арестуван, само че това не попречи на преизбирането му на поста по-късно.

Бандич е роден в Босна и Херцеговина през 1995 година Завършва политически науки в Загреб. Той бе фамилен и татко на една щерка.

След кончината на Бандич столицата ще бъде ръководена от заместник-кмета Йелена Павичич до произвеждането на локалните избори
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР