Кметът на град Перущица Мария Вълканова отговори на обвиненията на

...
Кметът на град Перущица Мария Вълканова отговори на обвиненията на
Коментари Харесай

Кметът на Перущица към Рут Колева: Недопустими са подобни пози на Паметник

Кметът на град Перущица Мария Вълканова отговори на обвиняванията на певицата Рут Колева, че паметникът на трите генерации не е поддържан, видя Plovdiv24.bg. Ето какво написа тя във фейсбук, подкрепено със фотоси.

Искам да покажа същинския Паметник на трите генерации в гр. Перущица.

Грозните фотоси с още по-грозните пози на Рут Колева са от подземието на Паметника, само че и на тях се вижда, че е чисто, въпреки и изрисувано с графити.

Като кмет на община Перущица, с подадения от мен сигнал в Районна прокуратура Пловдив, показах своето и на болшинството от жителите на община Перущица отвращение и засегнатост от скандалните фотоси на един от знаците на нашия град-Паметника на трите генерации.

Недопустими са сходни пози и държание на Паметник, символизиращ почитта към родолюбивите ни предшественици, починали в 3 събития, ясно разпознаваеми от наличните склуптури и години изобразени там.

Като потомък на участник в Априлското въстание /Рангел Витанов-Кайшака/, чийто подвиг е разказан в книгата на Иван Кепов " Въстанието на героична Перущица “ и на неговия внук Асен Витанов-кмет на Перущица /1929г.-1932г. и от 1934г.-1938г./, един от създателите на Комитет „ 27-ми Априлий “, заели се с увековечаване паметта на героите от Април 1876г. и възобновяване на Цъквата „ Свети Архангел Михаил “, съм потресена и доста афектирана от оскверняването с грозните фотоси на Паметника на трите генерации.

Неприятно съм сюрпризирана и от по този начин нареченото „ опрощение “ на Рут Колева, качено просто в нейния профил, с което в действителност продължи обидата и е изпълнено с нападки и обвинявания.

Недопустимо е да има българин, който да не е чувал за подвига на героите на Перущица и да си разреши сходно държание в нашата героична Перущица.

Да се употребяват думите " крах “ и " съсипия “ също намирам за недопустимо. Да, Паметникът има потребност от възобновяване и ремонт най-малко от 20 години, за което съм подхванала ограничения още в самото начало на сегашния ми мандат.

В никакъв случай обаче, актуалното му състояние не може да бъде наречено с тези думи. Паметникът е едно от най-посещаваните места в област Пловдив и напълно не провокира сходни мнения измежду посетилите го.

Всички дребни ремонтни действия по него са осъществени в моя мандат.

Организирали сме няколко доброволчески акции за неговото главно разчистване и от време на време употребяваме служащите, назначени по Регионалната стратегия на област Пловдив за разчистване на региона. Изготвили сме и популяризирали видеоклипче за него. В най-новата листовка за Перущица Паметникът е на първата страница. 

Организирали сме засаждане на дръвчета на неговата територия. Обезопасили сме рисковите места по него, посредством слагането на защитни решетки, парапет над гробницата и похлупак на шахтата пред една от терасите. 

През 2020г. – първата, в която имах право да предложа Общинския бюджет, бяха заложени средства за план за обновяването на Паметника на трите генерации. Издирихме наследниците на архитектите, които в миналото са изготвили плана на Паметника и по Закона за авторското право им го възложихме. Проектът беше направен, координиран с всички нужни институции и гл.архитект на община Перущица издаде Разрешение за градеж за неговото възобновяване. Беше направено и КСС, което е непостижимо за осъществяване със лични средства на община Перущица, само че 2 пъти сме подавали претенции за финансиране към Министерство на финансите. 

Всичко това ми дава увереността, че съм направила каквото е належащо за възстановяване на настоящото положение на Паметника. 

В тази връзка, одобрявам думите и дейностите на Рут Колева за извънредно обидни, освен за мен, само че и за съгражданите ми. Считам, че държанието на Рут Колева е оскърбяващо, цинично и грозно, нарушава публичния ред и демонстрира пренебрежение към паметта на героите, починали за свободата на България, към съгражданите ми и цялото българско общество.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР