Кметът на Габрово Таня Христова прие оставката на Директора на

...
Кметът на Габрово Таня Христова прие оставката на Директора на
Коментари Харесай

Кметът на Габрово прие оставката на Даниела Василева

Кметът на Габрово Таня Христова одобри оставката на Директора на дирекция " Образование и обществени действия " в Община Габрово Даниела Василева.

Даниела Василева подаде заявление за преустановяване на служебното й правно отношение по взаимно единодушие, в което се споделя: " След създалото се напрежение в един от ресорите, за които давам отговор и голямата незаслужена клеветническа акция персонално към мен, с цел да запазя достойнството и достолепието си и за нормализиране на работния развой, декларирам желанието ми да бъде прекъснато служебното ми правно отношение по взаимно единодушие ".

Даниела Василева е известна от оповестените случаи на принуждение над деца с увреждания в Центъра за настаняване от фамилен вид за деца и младежи с увреждания " Хризантема " в Габрово. Миналата седмица кметът на Габрово уволни дисциплинарно ръководителката на център " Хризантема " Маринела Лазарова.

Вчера, във връзка новопостъпили сигнали от М. Лазарова и Й. Георгиева, както и от Дирекция " Социално подкрепяне " -Габрово, се организира взаимна среща сред представители на РП-Габрово, ОП-Габрово, и РУ-Габрово, на която се взе решение за разширение обсега на осъществяваната инспекция.

" Очакваме откриване на данните за закононарушение в дом " Хризантема " от Министерство на вътрешните работи ", разяснява през вчерашния ден представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова. " Интересът на децата е преди всичко ", акцентира тя. По думите ѝ има доста въпроси по случая като кой е направил записа, на кое длъжностно лице го е дал.

Прокуратурата дава инструкции по най-бързия метод да се позволи случая с дома на ужасите. Ако е сигнализирана институция за случилото се там, ще бъде открито, увери Арнаудова.

Когато прокуратурата се намеси, приказваме за закононарушение. Фактът, че ще бъдат наложени наказания не трансформира средата, в която тези деца са отглеждани. Това съобщи на 25 януари заместител омбудсманът Диана Ковачева във връзка насилието в дома за деца " Хризантема ". Тя чака да има освен административни санкции на личния състав на дома, в който бе открито принуждение над деца с увреждания.

Припомняме, кметът на Габрово Таня Христова разгласи, че на 27 октомври получава сигнал и образува комисия за инспекция в дома.

На 15 януари 2018 година кметът е научил за упражнявано принуждение в дома. На 16 януари 2018 година е заповедта на омбудсмана за инспекция. Инспекцията е от някогашния ръководител на ДАЗД Ева Жечева и Нуртен Патраклъ - основен специалист в дирекция " Права на детето " в администрацията на омбудсмана.

Не съм проверяващ орган, съобщи кметът на Габрово Христова в отговор на въпрос за какво не е уволнила жена, която бие дете. Кметицата е посещавала дома през декември няколко пъти се е срещала с екипа на дома. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР