Кметът на Габрово Таня Христова е обжалвала пред Върховния административен

...
Кметът на Габрово Таня Христова е обжалвала пред Върховния административен
Коментари Харесай

Кметът на Габрово обжалва пред ВАС Плана за управление на Природен парк „Българка“

Кметът на Габрово Таня Христова е обжалвала пред Върховния административен съд /ВАС/ решението на държавното управление от предпоследния работен ден на 2021 година, с което е признат План за ръководство на Природен парк „ Българка “, оповестиха от общината.

В жалбата се упорства Планът да бъде изменен, като в него се включат плануваните като възможни в Закона за предпазените територии действия, измежду които е строителството на инфраструктурни обекти, планувани в устройствени и механически проекти и планове.

Поводът за жалбата са вписаните в Плана рестрикции за зоната, в която попада тунела под Шипка. Там е записано, че се не разрешава „ … всякакво ново строителство, с изключение на водохващания за питейни потребности, пречиствателни уреди, здания и уреди за потребностите на ръководство на парка и възобновяване на биологичното многообразие, архитектурни детайли, свързани с туризма и сигурността на посетителите, както и ремонт, преустрояване и реорганизация на съществуващите здания и уреди “.

Последното слага под подозрение реализирането на финалния стадий от обхода на Габрово, а точно тунелът под Шипка, като също така вкарва и ограничавания, по-рестриктивни от плануваните в законите, които регламентират дейностите в естествените паркове, прецизират от общината.

Припомняме, че Министерският съвет одобри Плана за ръководство на Природен парк „ Българка “. Неговото създаване бе финансирано по Оперативна стратегия „ Околна среда 2007-2013 година “. Основната цел на проекта е да обезпечи стабилно запазване и ръководство на биологичното и ландшафтно многообразие на парка през идващите 10 години. Според Плана се обособяват четири зони в естествения парк. Биологичното многообразие в парка е типично за региона и е част от общоевропейската мрежа НАТУРА 2000.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР