Kметът на Дряново Мирослав Семов е изпратил сигнал до Габровската

...
Kметът на Дряново Мирослав Семов е изпратил сигнал до Габровската
Коментари Харесай

Кмет даде на прокурор гражданин - искал много често информация

Kметът на Дряново Мирослав Семов е изпратил сигнал до Габровската окръжна прокуратура против жител, който подавал постоянно заявки за достъп до социална информация. Градоначалникът желае държавното обвиняване да назначи инспекция, която да откри какво прави жителят с получената информация и дали не е налице корист с права, стана ясно преди дни, заяви БНР.

Семов подава сигнала до прокуратурата, откакто на страниците на гратис популяризирания в общината вестник " Дряновица " излиза обява за непозволено консумиране на приходите, влезнали в общинската хазна от такса битови боклуци. Авторът на публикацията Ангел Ангелов се базира на отчет на Агенцията за държавна финансова ревизия, открила, че 57 000 лв., постъпили от таксата, са изхарчени нецелево . Кметът изпраща сигнал до Окръжната прокуратура в Габрово, която го препраща по подготвеност на Районната в Дряново. Проверката е завършила и до края на месеца обвиняването би трябвало да се произнесе дали Ангелов е набедил кмета в осъществяване на закононарушение, обясни представителят на Окръжната прокуратура Людмила Рачева.

Авторът на публикацията Ангел Ангелов живее в София, само че е роден и израснал в Дряново, където има парцели и заплаща налози. По тази причина се интересувал от решенията на Общинския съвет в Дряново, съответно за увеличението на такса битови боклуци за жителите.

Издателят на вестник " Дряновица " го поканил да разгласява в изданието, чиято съществена цел била да осведомява жителите на общината за работата на локалната власт, за нередности и злоупотреби при ръководството. Ангелов е питал кмета по разнообразни тематики - за тази година заявките, подадени от него по Закона за достъп до социална информация, са 20-ина. Заради отвод да му бъде предоставена информация, атакувал кмета в съда нееднократно . От решените пет каузи, четири са в негова изгода.

" Те са длъжни да дават доклад за всеки лев, който са изразходили, с цел да може ние жителите да разберем дали те вярно го изразходват този лев и дали е могло да бъде изразходен по по различен метод. Заявленията касаят изразходването на общинските средства. Искаше ми се след всяко заявление да получа информация, която да ме направи спокоен, че средствата се изразходват правомерно и няма нарушавания. Уви - след всяко заявление, в мен стартира да се наслагва едно подозрение ", съобщи Ангелов.

Той прави поръчка за още, по думите му, скандални разкрития за ръководството на община Дряново. По думите му и в други обитаеми места има такива злоупотреби, а Дряново е просто един образец.

Кметът обаче е безапелационен, че няма какво да крие и споделя, че го смущава интерпретацията на информацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР