Кметът на Девня Свилен Шитов бе гост на традиционния ритуал

...
Кметът на Девня Свилен Шитов бе гост на традиционния ритуал
Коментари Харесай

В село Падина почетоха деня на мъжката рожба

Кметът на Девня Свилен Шитов бе посетител на обичайния обред по жертвоприношение на петел в село Падина, с който се отбелязва празникът на мъжката рожба – Петльовден.

Той стартира с кръшни хора на площада, а обредното колене на петел бе показано от самодейци при национално читалище „ Васил Левски “. В програмата се включиха и фолклорни реализатори от читалище „ Просвета “ в град Девня. След това веселието се придвижи в салона на Младежкия дом, където продължи към богата софра.

Свилен Шитов благодари на кметицата на Падина Ивелина Йоргакиева за поканата да участва на празника.



„ Възхитен съм от предаността, с която самодейците тачат традициите, отдадени на деня на мъжката рожба, с цел да запазят в националната памет историческия спомен. На всички тях поисквам здраве и дългоденствие, с цел да предават българщината на младите. Честит празник и на майките на мъжки чеда, както и на всички именици през днешния ден “, приветства Свилен Шитов.



Според едно от най-разпространените предания ритуалът на Петльовден води началото си от времето на турското иго, когато еничарите събирали кръвен налог. Те обикаляли по домовете и отнемали принудително дребните момчета от родителите им. Всички къщи, през които минели, бележели с кръв, с цел да се знае, че потерята към този момент е взела децата от домовете им. Тогава дамите се сетили по какъв начин да заблудят еничарите, почнали да колят петли и да пръскат с кръвта им къщните врати. Насилниците подминавали белязаните къщи и по този метод мъжките чеда били спасявани от угрозата да станат еничари.



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстановите от тук .
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР