Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че ще оспори поскъпването

...
Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че ще оспори поскъпването
Коментари Харесай

Кметът на Бургас ще оспори поскъпването на водата с 60%

Кметът на Бургас Димитър Николов разгласи, че ще оспори повишаването на водата с близо 60%.

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР)реши в петък от понеделник жителите на област Бургас да заплащат по 4.386 лева за кубик вода. Аргументите бяха, че одобрената цена е под под равнището на обществена търпимост за региона от 5.64 лева, а водното сдружение има да извършва огромна капиталова стратегия.

Кметът Николов обаче счита, че повишаването е " шокиращо за всяко семейство, бизнес и за бюджета на общината ".

" Това се прави в изискванията на рецесия, без заложени авансово средства в бюджета на общината, семействата и бизнеса. Решението е несъобразено с покупателната дарба на хората ", написа Димитър Николовна страницата си във " Facebook ".

Той показва, че ще изрази " безапелационното си несъгласие против решението " и ще упорства пред КЕВР за преразглеждане и поправяне на цената на водата до допустими равнища.

Регулаторът стимулира решението си за увеличението на цената на кубик вода с 1.625 лева.е нуждата " ВиК " -Бургас да усили приходите си, с цел да може да извърши плануваните огромни вложения и да реализира по-високо качество на услугите.

Инвестиционната стратегия на водното сдружението в идващите четири години е на обща стойност от 135.8 млн. лева.От тях 112.9 млн. лева ще бъдат ориентирани в обществени ВиК системи и уреди.

Друга причина за растежа на цената на услугите са доста увеличените през 2021-2022 година разноски за материали и външни услуги и най-много фрапантно увеличените цени за доставка на електрическа енергия от свободен пазар по отношение на базовата 2020 година

ВиК Бургас също по този начин ще употребява от еврофондовете 27.3 млн.лв. за осъществяването на интегриран воден план, чиято цел е понижаване на загубите на вода с 3.3%. Планира се до 2026 година да се подменят 149 км довеждащи водопроводи и разпределителна мрежа.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР