Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов и генералният мениджър на Балкан

...
Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов и генералният мениджър на Балкан
Коментари Харесай

Балкан сезира ФИБА за скандала с Левски

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов и генералният управител на Балкан Сашо Везенков желаеха отговори от управлението на Българската федерация по баскетбол за решенията на Арбитражната комисия, с които се удостоверява наказването от два мача без аудитория на отбора и се анулира решението на генералния управител на Националната баскетболна лига Нора Рангелова за служебни загуби на Левски в полуфиналната серия с Балкан поради потребление на крилото Йордан Минчев, който не е регистриран постоянно.

Двамата обаче бяха безапелационни, че баскетболистите на Балкан ще излязат на терена в идното доиграване на полуфиналната серия с Левски, в която "зелените " водят с 2:1 триумфа.

"Не търсим борба с Левски, ще играем мачовете, щом решението на федерацията е такова. Но желаеме обяснение от нея и по тази причина сме свикали тази конференция ", сподели Везенков.

"Арбитражната комисия се назначава от Георги Глушков. Не имам вяра, че тя ще вземе решение в ущърб на Тити Папазов, откакто се вършат промени в правилника на федерацията по негово искане ", сподели още Везенков.

Кметът на Ботевград Гавалюгов пък първо изиска пояснение за наказването от два мача отнемане от аудитория поради нападението над един от съдиите на втората полуфинална среща сред Балкан и Левски. Според Гавалюгов има пропуск в правилника на федерацията и е позволено нарушаване, защото индивидът, който е влезнал в разпра със съдията, е част от защитата на залата, а не е фен, както показват от БФБаскетбол.

"Силно съпричастен съм към всичко, което се случва в българския баскетбол. Правим тази конференция, тъй като трябваше да внесем изясненост по въпросите и да изкажем мнение. Тук не приказваме единствено за проблема с прехвърлянето на състезател в Левски, само че и решението на Арбитражната комисия да не почете жалбата на Балкан за случая, който се случи във втория мач. Този случай бе безусловно неприемлив, само че такива неща се случват. Имаме вътрешно следствие по случая и сме предали записи от камерите в залата на способените органи ", съобщи Гавалюгов.

"Искаме да изразим нашето противоречие с наложеното ни наказване. В отчета е записано, че има физическо посягане от страна на фен против един от тримата съдии. Обективните обстоятелства демонстрират нещо друго. Инцидентът е неоспорим, само че дребната детайлност е, че това не е фен, а служебно лице на Общинско дружество "Балкан ", който със заповед би трябвало да управлява достъпа до служебната зона на зала "Арена Ботевград ". Тоест той е бил на работа в този миг. Той управлява зона, в която няма почитатели. Той няма по какъв начин да е фен. Мисля, че тук има пропуск в правилника на федерацията. Никъде не е разказан случай на борба сред служебно лице и арбитър. Този човек не е част от баскетболния клуб, само че не е и фен.

Наложеното наказване не е съответстващо към осъщественото нарушаване. Няма по какъв начин това лице да бъде третирано като фен. Това са единствените ни претекстове. Смятам, че отнемане от аудитория е несъизмеримо наказване, защото този човек не е част от публиката ", сподели кметът на Ботевград.

"Никой не е очаквал такова деяние от служебно лице. Не го извинявам, този човек ще понесе наказването си. Некоректно е обаче той да бъде третиран като фен. Сега имаме два мача наказване без аудитория, което не можем да приемем ", добави още Гавалюгов по проблема.

Той разяснява и обстановката с непозволено картотекирания Йордан Минчев в състава на Левски. Националната баскетболна лига реши да наложи служебни загуби на столичани и в трите мача, само че след това Арбитражната комисия анулира това мнение.

"Ние желаеме да играем баскетбол, а не да печелим медали и трофеи по длъжностен път. Искаме да демонстрираме предимство на баскетболния терен. Как е допустимо играч, който няма спортни права, да бъде позволен да играе в цели три мача? Решението на мениджъра на НБЛ е ясно. Това е нарушаване, чиято глоба служебна загуба е единствената законосъобразна. Не знам дали виновността на федерацията е по-голяма, или по-малка от тази на Левски. Факт е обаче, че имаме присъединяване на играч през права в НБЛ в цели три дуела ", акцентира Гавалюгов.

"Освен това имаме един гаф и парадокс, който е повишен от втори гаф - решението да се анулира решението на мениджъра на НБЛ от страна на Арбитражната комисия.
До 10 дни след картотекирането на даден играч би трябвало да се получи "Letter of Clearance " (LOC) от предходния му клуб. Това е международен документ. Без него никой не може да придобие спортни права във федерация, която е член на ФИБА. Според разпоредбите на НБЛ клубът е задължен да приведе въпросната такса от 250 швейцарски франка, с цел да може да се получи въпросният LOC и да се приключи прехвърлянето. Без въпросния LOC той няма спортни права. Аргументът на Арбитражната комисия е по Закона за физическото образование и спорта, който обаче препраща към разпоредбите на всяка обособена федерация. Изключително неточно е Арбитражната комисия да препраща към този член 69 от Закона. Правилата на нашата федерация в това отношение са извънредно ясни ", добави Гавалюгов.

"За страдание един гаф освен не се поправи, ами се и задълбочи от решението на Арбитражната комисия, който анулира решението на шефа на НБЛ. Всеки трансфер от всеки клуб се е изпълнявал по разпоредбите на НБЛ до момента. Вероятно става дума за недовиждане, само че това не оправдава тима, който е позволил това нарушаване. Арбитражната комисия е орган, който е спомагателен на Българската федерация по баскетбол и той би трябвало да спомага работата на федерацията, а не да прави препратки към закони. Само българският съд може да прави това. Арбитражната комисия може единствено да съблюдава дали се съблюдават наредбите на федерацията. В случая обаче се изземат функционалностите на съда ", съобщи още кметът.

Той изрично удостовери, че Балкан ще играе в оставащите един или два мача с Левски. Международната федерация по баскетбол (ФИБА) обаче към този момент е сезирана за случая. Кога обаче ще се произнесе тя, Гавалюгов не се ангажира да уточни.

"Ние сме подготвени да играем в полуфиналната серия с Левски, въпреки за всички да е явно, че в първите три мача е позволено доста съществено нарушаване на правата на НБЛ. ФИБА е сезирана към този момент за този гаф. В БФБаскетбол очевидно са счели, че анулация на решението на шефа на НБЛ ще бъде по-малкият проблем по отношение на потвърждаването му. Сега чакаме отговора на Международната федерация. Ние не желаеме никого да наказваме, а единствено да покажем, че има правила, които би трябвало да се съблюдават и когато има нарушаване, забърканите би трябвало да понесат виновността си. Готови сме да играем полуфиналната среща. За нас служебните резултати в никакъв случай не са били преди всичко. Но разпоредбите са такива и би трябвало да се съблюдават. Ние дълго време сме ощетявани от сходни решения ", уточни още Гавалюгов.

"В последните години свадите в българския баскетбол постоянно са свързани с Константин Папазов. Никога не съм вярвал, че Георги Глушков и Нора Рангелова ще проявят геройство и ще анулират резултати от мачове. Но под натиска на Левски федерацията се огъва. Аз не познавам хората от Арбитражната комисия, те са назначени непряко от Константин Папазов.
Аз и господин Гавалюгов не желаеме да ставаме президенти на федерацията. Но желаеме да се състезаваме при равни начала. От 18 години повеждам разногласия с Тити Папазов. Той има силата да не спи, да върви и да съди хората. Не знаем какво може да бъде наказването от ФИБА, само че то ще бъде за федерацията. Искам да го видя това велико име на баскетбола дали в този момент ще се кандидатира за президент на федерацията.
Ние против Левски 2014 като баскетболен клуб нямаме нищо срещу ", сподели Сашо Везенков.

Той бе допълнен от кмета Гавалюгов, който съобщи, че единственото решение, което той вижда, е да бъде провокирано Общо заседание, на което Георги Глушков да изясни кое е наложило правенето на противоположен завой след решението на Нора Рангелова.

"Ако Глушков и Рангелова стоят зад думите си, те ще провокират Общо заседание и там ще анулират решението на Арбитражната комисия. Ние сме подготвени да играем тези мачове, само че най ми тежи, че два мача ще бъдем без аудитория. Баскетболът е за хората ", приключи Гавалюгов.

Везенков и Гавалюгов споделиха, че още няма планувани дати за доиграването на полуфиналната серия, само че чакат да ги схванат по-късно през днешния ден или на следващия ден.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР