Кметът на Благоевград Методи Байкушев представи визията си за развитие

...
Коментари Харесай

Кои са приоритетите на Община Благоевград за 2024 година?

Кметът на Благоевград Методи Байкушев показа визията си за развиване на Благоевград през актуалната година. Първият от главните цели, който той показа касае системата за ръководство на отпадъците .

„ Това е един голям сектор, който гълтам към половината от бюджета на Общината и изисква сериозна работа. Знаете, че не заварихме административен потенциал, който да ръководи тази система. Ще отнеме известно време да се оправим със обстановката, само че главната задача ни е Анаеробната апаратура да стартира да действа. Трябва да реализираме осъществяване на условията на Оперативна програма „ Околна среда “, да създадем разбор на забавянията и да набележим ограничения за отбрана на ползите на Общината пред операторите “ , сподели Методи Байкушев и добави, че е належащо осъществяване на ефикасна осведомителна акция , която да стимулира хората да събират разделно отпадъците.

Вторият главен приоритет в програмата за развиване на общината е правене и приемане на уравновесен бюджет за 2024 година , което планува съкращаване на вероятните разноски в разнообразни посоки. За да бъде реализирана тази цел следва разбор на дълготрайното положение на Общината и ясно дефиниране на стъпките по рефинансиране на съществуващите задължения , както и покриване на финансови неналичия, уточни адв. Байкушев.

Сред главните задания на управителния екип е и образуване на процеса, касаещ осъществяване на публични поръчки за отпуснатите 50 млн. лв. от страната .

„ Става въпрос за целеви средства, т.е. такива, които са ориентирани към съответни планове. Към момента единствено за няколко от тях е извършена процедура от предходния екип на Общината. За останалите задачата ни е да бъдат извършени конкурентни публични поръчки, с най-малко обжалвания “ , уточни кметът.

Управлението на устройственото обмисляне и планиране на Община Благоевград също е заложено в програмата на кмета Методи Байкушев. То е от особена значимост за обезпечаване на финансиране посредством кандидатстване по европейски стратегии .

„ Петият ни приоритет е ръководството на общинската благосъстоятелност и увеличение на приходите от нея за Община Благоевград. Вече заявих ясното си желание да изготвим изменение на Наредбата за събиране на съответните такси, тъй че тя да бъде съответна и да обезпечава доходи “ , разяснява още той.

Адв. Байкушев разясни, че ще бъдат обновени цените на таксите за прилагане на общински парцели, общински зали , ще бъде осъществена и промяна на системата за платено паркиране , тъй че да бъдат реализирани три съществени политики, а точно:

– Регулиране на трафика;
– Намаляване на придвижването на МПС, изключително в ЦГЧ;
– Реализиране на доходи, които да разрешават поддържане на пътната инфраструктура.

Ефективното ръководство на общинските сдружения също е една от дилемите на кметския екип.

„ За следващ път държа да отбележа, че има смисъл те да съществуват единствено, в случай че ни обезпечават действеност. Това значи, че те би трябвало да имат потенциал да правят активност, без да превъзлагат на реализатори, определени по неразбираем метод. Другото значимо нещо е да правят комерсиална активност, която да носи проходи на Общината “ , безапелационен е градоначалникът.

По време на конференцията стана ясно, че измежду главните задания на кмета Методи Байкушев е и построяването на неразривна връзка сред образованието и бизнес развиването на територията на Благоевград. Той разясни, че към този момент е почнал сериозен разговор със междинните и висшите учебни заведения, от една страна, и вложители от друга.

„ Нашият осми приоритет е в областта на културата. Разработваме устойчива тактика за развиване на културните ни институти и културната стратегия на Общината, тъй че да осигурим финансиране и качествена изява. Целта е да се осъществят повече доходи “ , разяснява адв. Байкушев.

Той разясни, че следва и нарастване на възнагражденията на създателите , което следва от груповите трудови контракти и покачването на МРЗ.

Кметът уточни, че в областта на обществената политика също има голям размер от работа.

„ Предстои сериозен обзор на жилищната политика, ще създадем инспекция на всички раздадени общински жилища, с цел да установим дали ползвателите дават отговор на изискванията “ , съобщи още кметът Байкушев.

„ Друг главен приоритет за управлението на Община Благоевград е работа по възстановяване на градската среда. Смятаме всичко това, което обещахме в предизборната акция лека по-лека да го осъществяваме, а точно създаване на обществени тоалетни в парковете, започваме и изследване на опцията да изградим нов мост, който да свързва алеята за парк „ Бачиново “ с отсрещната страна, която стартира от тенис кортовете и бейзболното игрище. Вече работим със спонсори за привличането на финансиране за изграждане на нови детски и спортни площадки “ , разяснява още кметът и добави, че ще бъде оповестена и социална поръчка за настояща поддръжка на улиците .

Целта е не просто да бъде осъществявано изкърпване, а изцяло асфалтиране . Действията на Общината ще бъдат координирани с ВиК и назад.

Предстои и работа в посока възстановяване на уличната маркировка , както и осветлението на обществените пространства.

Информационната и цифрова обезпеченост, гласност и бистрота на Община Благоевград също е от особена значимост за кметския екип.

„ Имаме желание да изградим единна платформа за сигнали с нужния административен потенциал, тъй че да може жителите, когато подадат сигнал по най-лесния метод да проследят какво се случва с него “ , сподели още градоначалникът.

По думите на кмета приоритет е и работата по европейските планове и тези, свързани с националното финансиране и Плана за възобновяване и резистентност. Той очерта, че най-важните задания са ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати за чистотата на въздуха, с цел да бъдат отпуснати над 16 млн. лв. за замяна на уредите за отопление на бита .

„ Прекратихме предходната социална поръчка, защото тя предвиждаше рамково съглашение единствено с един реализатор. В момента вършим разбор дали това би трябвало да бъде променено, тъй че да има резултат. Другият ангажимент е осъществяването на плана за частичната замяна на осветлението на Община Благоевград и кандидатстването по новата стратегия по Националния проект за възобновяване и резистентност, която е отворена сега. Това е наша отговорност, която в случай че успеем да осъществим Благоевград ще е с напълно възобновено осветяване “ , разяснява още Методи Байкушев.

Той уточни, че 13-ият по ред приоритет са Индустриалните зони и посочи, че следва да бъде осъществен разбор каква част от свършеното все още е годно.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР