Кметът на Благоевград Илко Стоянов внесе предложение до Общински съвет

...
Кметът на Благоевград Илко Стоянов внесе предложение до Общински съвет
Коментари Харесай

Кметът Илко Стоянов: Благоевград може да бъде не просто убежище, а постоянен дом за част от пострадалите от военния конфликт в Украйна

Кметът на Благоевград Илко Стоянов внесе предложение до Общински съвет – Благоевград да бъде позволено настаняването на бежанци от военния спор в Украйна в обществените жилища, намиращи се в квартал „ Освобождение “. Въпросът ще бъде прегледан на изключително съвещание на локалния парламент, което следва да бъде планувано.

„ Не можем и не трябва да чакаме. Ситуацията, произлизаща от войната в Украйна, както всички знаем е доста сериозна и считам, че е значимо да вземем своевременни, практични и съответни решения. С общи старания на локалната власт, на бизнеса и на хората, живеещи тук, можем да превърнем Благоевград в непрекъснат дом на засегнатите от войната. Вярвам, че ние можем да сме потребни на тези хора, само че и те ще бъдат в интерес на нашето общество, като ги приобщим и им дадем опция да работят като част от него “, безапелационен е кметът Стоянов.

По време на конференция той разгласи, че е в непрестанен контакт с представители на бизнеса, които заявяват предпочитание и опция да оказват помощ със средства за акомодация на бежанците към локалната общественост.

В началото на тази седмица беше основан Координационен център към Община Благоевград, като взаимно с Български Червен кръст се набират и изпращат помощи на нуждаещи се хора в Украйна.

Освен това Община Благоевград води и договаряния с украински бизнеси за релокация и ситуиране на активността им в регионалния център на Пиринско.

„ Ако погледнем обратно към историята, ще забележим, че Благоевград е надграждан като обитаемо място и посредством бежански талази. За образец можем да вземем 1913 година, когато тук идват доста хора от Егейска и Вардарска Македония “, разяснява кметът Стоянов.

Община Благоевград възнамерява и използване на комплекс от уравновесени ограничения в помощ на пострадалите от размириците в Украйна. Сред плануваните дейности са обезпечаване на безвъзмездни купони за млечна кухня за по-малките деца, подготвеност за записване в детски градини, обезпечаване на експерти и хора, владеещи украински език, които да оказват помощ за по-бързата акомодация на децата в детските заведения. Предвижда се опция за обезпечаване на безвъзмездни карти за градски превоз и др.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР