Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов организира среща дискусия, по

...
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов организира среща дискусия, по
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград предложи Общо събрание за съдбата на находките край Покровник и изграждането на АМ „Струма“

 2  3  6
Кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов провежда среща полемика, по време на която обясни вероятните разновидности за опазване на  край с. Покровник и продължение на строителството на Автомагистрала “Струма “. Той предложи привикване на Общо заседание, в границите на което да бъдат поместени трите благоприятни условия, които се разискват сега. По време на срещата стана ясно, че съгласно експертите, последният би бил най-ефективен. Първият от разновидностите касае опазване на находките на място и прекъсване на градежа на Автомагистрала „ Струма “. Това оповестиха от общината.

Вторият е за оставяне на находките на мястото, където са открити и заобикаляне на трасето на автомагистралата. В тази връзка кметът разясни, че съгласно разбори на АПИ, това ще коства към 43 млн. лв..

„ Много е значимо да отбележим, че вторият вид ще докара до закъснение на строителството на Автомагистрала „ Струма “. Мнението, изразено от министъра на районното развиване и благоустройство е Николай Нанков е, че при този вид ще има закъснение с към 4 години. В тази обстановка има възможност да бъдем лишени от финансиране по Оперативната стратегия “, разяснява кметът Камбитов.

Той разясни, че за ново трасе е нужен нов Оценка на въздействието върху околната среда, нова оценка за сходство, нови парцеларни проекти, обявления, отчуждителни мероприятия, обжалване, компенсации.

„ Моят максимален боязън е, че това може да докара до пренасочване на финансирането към други инфраструктурни планове “, разяснява още кметът.

Третият вид планува пренасяне на находките и социализиране на целия археологически обект.
„ Трябва да намерим най-разумното решение. Миналото е от доста значимо, само че и бъдещето е от извънредно значение. Смятам, че към тази теза сме обединени всички. Трябва да търсим едно градивно и градивно решение, най-хубавото за Благоевград “, съобщи доктор Камбитов.

Той разясни още, че от момента, в който са открити находките поддържа непрекъсната връзка с доцент Здравко Димитров и институциите на държавно равнище, както и че незабавно е обезпечена денонощна защита на обекта.

Кметът акцентира, че провеждането на Общо заседание е по-добрият вид от референдум, защото решенията не са от компетенцията на локалните управляващи. „ Отново ще има гласоподаване в урни. Не е въпросът да се запазят ли археологическите разкопки, а по какъв начин. Чрез Общото заседание ще добием най-ясна визия за позицията на хората “, съобщи още той.

На срещата участва и доцент Здравко Димитров, началник на екипа по разкопките, който изрази мнение, че най-хубавото решение е изместване на значимите археологически находки и продължение на строителството на Автомагистрала „ Струма “.

Активно присъединяване взеха и представители на бизнеса, които се оповестиха за опазване на находките, с вид тяхното изместване, и продължаването на строителството на „ Автомагистрала Струма “. Голяма част от присъстващите на срещата се сплотиха към обстоятелството, че откритите находки край с. Покровник, биха били атракция за туристите от целия свят, само, в случай че има построена подобаваща инфраструктура като Автомагистрала „ Струма “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР