Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и организаторите на изложбата

...
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и организаторите на изложбата
Коментари Харесай

Камбитов бе домакин на официалното представяне на изложбата Свидетели: Памет за концлагера Белене

Кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов и уредниците на изложбата " Свидетели: Памет за концлагера Белене “ посрещнаха поданици и посетители на Благоевград, стекли се в зала " 22 септември “, с цел да прегледат експозицията.  Тя е отдадена на жертвите в най-големия лагер за политически противници  на тоталитарния комунистически режим в България и споделя за протичащото се там в интервала ‎‎‎‎‎1949-1987 година.  Със своите 18 пана, експозицията показва живота в концлагера " Белене “. Изложбата е основана по концепция на Михаил Маринов- ръководител на  фондация " Остров Белене ",  взаимно с  Христо Христов, професор Евелина Келбечева, Георги Михайлов, Александър Кашъмов от фондация " Истина и памет " и Културен център " Евгений Босилков – Белене ", показан от отец Паоло Кортези.  Тя гостува в Благоевград по самодейност на Политическа партия ГЕРБ.

" Благодаря на управлението на Политическа партия ГЕРБ- Благоевград за поканата да представим нашата галерия. Задължен съм на управлението на Общината за предоставената опция и за това, че одобри нашата експозиция в толкоз приятна и топла конюнктура “, сподели проверяващият публицист Христо Христов в част от приветственото си слово.

По време на речта си той разказа  забавни обстоятелства по тематиката и събирането на информация за основаването на изложбата и акцентира, че за първи път Министерството на образованието и Правителството утвърждават информация от този исторически интервал да влезе в учебници от следващата година.

Експозицията дава възмо жност на другите генерации да добият визия за това по какъв начин е основан концлагерът на остров Персин и робския труд, осъществяван от лагеристите. Показва насилието над лагеристите и карцера, в който са изтърпявали санкции. Паната показват и бита и изискванията, в които са били  сложени въдворените. Пресъздадена е дневната дажба и глада в лагера, действието на женската част на лагера, проведен на прилежащия остров " Щурчето ".

Чрез експозицията се виждат оживелите горяни, които са въдворявани в " Белене ", свещениците от другите християнски деноминации, въдворени в лагера, опитите за бягство от концлагера и поетичното и художественото творчество на лагеристите.

Изложбата ще остане подредена в Благоевград до 24 април.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР