Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов бе домакин на представянето

...
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов бе домакин на представянето
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград бе домакин на представянето на книгата „Ален мак самотен“

Кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов бе хазаин на представянето на книгата на английската авторка Мерсия Макдермот „ Ален мак уединен “, отдадена на живота на Димитър Благоев. Д-р Камбитов приветства гостите в зала „ 22 септември “, измежду които учен Васил Гюзелев, историк и откривател, журналистът и издателят Христо Георгиев, Ана Райкова, близка другарка на авторката и проф. Йордан Костадинов.
 dsc_0436  dsc_0439  dsc_0453  dsc_0461  dsc_0465  dsc_0482
„ Преди няколко месеца господин Причкапов и издателя на книгата Христо Георгиев пристигнаха с молба Общината да поддържа изданието. Нито за момент не се поколебах и няма по какъв начин да бъде другояче. Градът носи името на Благоев. Той е нашият патрон. Ние сме горди да се назоваваме благоевградчани. Мерсия Макдермот с изключение на създател на книгата е и почетен жител на Благоевград. От 4 книги, 2 са за Гоце Делчев и за Яне Сандански. Тя е неразривно обвързвана с нашия край и нашата история. Тя е част от нашата история и няма нищо по-логично от това да презентираме книгата в Благоевград. Истинският оценител на една концепция, дали е добра и стойностна, е времето. За всички тези години, този „ Ален мак уединен “ роди доста поля от алени макове. Факт е, че и след повече от 100 години, стотици хиляди българи припознават концепцията като своя, значи, че тя е добра и си заслужава. Не си задължен да споделяш концепциите, само че си задължен да ги уважаваш, а доста по –добре, в случай че взимаш най- хубавите от тях. Надявам се, книгата да има доста читатели и всеки да види това, което търси в нея “, сподели в приветствието си кметът доктор Атанас Камбитов и благодари на Инициативния комитет, с чийто старания се осъществя издаването на книгата.

Кметът на община Благоевград доктор Атанас Камбитов връчи юбилейна грамота, „ 100 години независимост “, която се връчва на хора, които са съдействали за България, за българското на Мерсия Макдермот, която бе получена от издателя Христо Георгиев.
В прелиминарен диалог, Ана Райкова показа незнайни обстоятелства от живота на Мерсия Макдермот пред доктор Камбитов.

Книгата за историята и живота на Дядо Благоев бе показана при огромен интерес пред жителите и гостите на Благоевград. Във видеосъобщение Мерсия Макдермот поздрави присъстващите. В края на презентацията, кметът Камбитов разгласи, че огромен брой книги ще бъдат дарени на публични и учебни библиотеки в Благоевград, с цел да бъдат налични за всеки.
В книгата „ Ален мак уединен “ авторката споделя за бурния живот и делото на Димитър Благоев и тежките времена, в които е живял, преди един век. Това е четвъртият труд на писателката, в който тя написа за велики българи. Мерсия Макдермот има издадени книги за Васил Левски, Гоце Делчев, Яне Сандански, с които провокира голям интерес измежду българските читатели.
Настоящата книга се предлага за първи път на българския пазар. През 2014 година книгата за Дядо Благоев се разгласява в Англия.

Мерсия Макдермот е английска и българска историчка и писателка. Тя е задграничен член на Българска академия на науките и лекар хонорис идея на СУ „ Св. Климент Охридски “. През 2017 година, по случай 90-годишнината ѝ е удостоена с оценката „ Златен Век “- огърлие.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР