Кметът на Благоевград Атанас Камбитов проведе разговор с доц. д-р

...
Кметът на Благоевград Атанас Камбитов проведе разговор с доц. д-р
Коментари Харесай

Община Благоевград се застъпи за разкопките на трасето на АМ Струма

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов организира диалог с доцент доктор Здравко Димитров от Национален археологически институт с музей към Българска академия на науките, началник на екипа, проучващ терена на който бяха открити археологически находки край селата Зелен дол и Покровник, оповестиха от общината.

Още от откриването на обекта, община Благоевград е осигурила денонощна защита, за опазване на неговата целокупност. По този метод всички артефакти ще бъдат съхранени в достоверния им тип. В момента на терен работи единствено екипа на доцент доктор Димитров. От Министерство на културата ще основат експертна комисия, която да изследва обекта.

Дотогава няма да бъдат допускани никакви строителни действия в региона, свързани с построяването на Автомагистрала "Струма ". Последващите действия ще бъдат съобразени с мнението на експертната комисия както и с позицията на държавно равнище. Поддържа се непрекъсната връзка с Министерство на културата, Министерство на районното развиване и благоустройство и екипа, проучващ терена.

Няма да бъде позволен спор сред бързото строителство на Автомагистрала "Струма " и запазване на археологическите находки. Община Благоевград застава напълно зад концепцията за опазване на археологическите находки в достоверния им тип, се показва в публично мнение на общината.

На свиканото през днешния ден съвещание на Председателския съвет към Общински съвет - Благоевград, единомислещо е било взето решение за осъществяване на изключителна сесия на локалния парламент на 11 май, петък от 9:30 часа. На нея, като единствена точка, ще бъде прегледано предлагането за осъществяване на локален референдум "за " или "против " за "Запазване и възобновяване на раннохристиянска църква от IV-ти век от времето на император Константин Велики и неговите синове, както и баня, канализация, административни, индустриални и жилищни здания открити в тракийското населено място Скаптопара на повърхност от 120 декара в землищата на селата Покровник и Зелен дол ".

На съвещанието са били разисквани опциите, които дава Законът за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление по въпросите, касаещи културното и историческо завещание. По време на разискването членовете на Председателския съвет са изразили безапелационната си позиция в поддръжка на опазване на обекта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР